Foto: Anna Omelchenko

Vänlighet - funkar lika bra som att äta piller

Nej, det är ingen fantastikur.

Ett varmt leende eller en klapp på axeln har faktiskt positiv inverkan på vår fysiska hälsa.

Forskning visar att omtanke och vänlighet kan minska smärta och få folk att tillfriskna fortare.

Alla har vi väl känt kraften av ett varmt leende i precis rätt ögonblick? Hur en stressig och risig morgon plötsligt förvandas till en rätt hygglig dag när någon hjälper oss med den tunga väskan i trappan?

Och nu kommer ytterligare bevis på att snällhet lönar sig - även för vår fysiska hälsa. En vetenskaplig sammanställning av flera olika studier visar nämligen att ett vänligt bemötande i sjukvården har positiva effekter på läkningsprocessen, rapporterar Huffington Post.

 

GÖR TESTER: Hur snäll är du egentligen?

 

Enligt forskningsresultaten som gåtts igenom vid Stanforduniversitetet mår människor betydligt bättre när de tas emot med värme, medkänsla och lyhördhet. En patient som får ett fint bemötande av en läkare eller sköterska är till exempel mer benägen att vara ärlig om sitt hälsotillstånd, vilket ökar chansen till en riktig diagnos. Och sjukhuspersonal som jobbar i ett "snällt" klimat blir mindre stressade och mer engagerade, vilket i sin tur leder till noggrannare och mer effektiv vård.

 

Sammanfattningsvis kan alltså vänlighet ses som en minst lika viktig del av vården som klassiska läkemedel. Ju trivsammare miljö för patienter och personal, desto bättre kommunikation och mindre behov av medicin.

Några hälsovinster av snällhet

*Snabbare sårläkning

*Mindre smärta

*Mindre oro

*Lägre blodtryck

*Kortare sjukhusvistelser