Värktabletter med substansen ibuprofen kan påverka fertiliteten, visar en ny studie,
1 av 2: Värktabletter med substansen ibuprofen kan påverka fertiliteten, visar en ny studie, Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
”Jag tycker det är rimligt är att man undviker onödig användning av den här typen av preparat under graviditeten”, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, till SVT.
2 av 2: ”Jag tycker det är rimligt är att man undviker onödig användning av den här typen av preparat under graviditeten”, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, till SVT. Foto: RICKARD KILSTRÖM

Vanliga värktabletter kan påverka fertiliteten

Om blivande mammor tar värktabletter under graviditeten kan det minska barnets chanser att själv bli förälder i vuxen ålder. 

Det visar en ny studie som gjorts på paracetamol och ibuprofen.

– Jag tycker det är rimligt är att man undviker onödig användning av den här typen av preparat under graviditeten, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, till SVT.

Substansen ibuprofen ingår i en rad vanligt förekommande värktabletter, som Ipren.

Eftersom ibuprofen kan påverka fostret avråds gravida kvinnor från att använda dessa värktabletter, framför allt under de tre sista månaderna av graviditeten. 

I den senaste studien, som presenteras i Environmental Health Perspectives, har forskare vid University of Edinburgh i Skottland analyserat hur ibuprofen och paracetamol påverkar de vävnader som i vuxen ålder ger upphov till könsceller, det vill säga spermier respektive ägg.

Hörsammas inte av alla

Alla kvinnor hörsammar dock inte varningarna, men forskarna anser att rekommendationerna bör tas på allvar.

– Vi uppmanar gravida kvinnor att tänka sig noga för innan de tar värktabletter och att följa rådande riktlinjer. De bör ta lägsta möjliga dos under kortast möjliga tid, säger en av forskarna bakom studien, Rod Mitchell, till tidskriften.

”De nya rönen förvånar inte”

De nya rönen förvånar inte Carl-Gustaf Bornehag som själv forskat på effekten av paracetamolanvändning under graviditeten.

– De här fynden ligger i linje med vad som tidigare visats. Användning av den här typen av mediciner under graviditet har kopplats dels till könsutveckling hos barn, men också till neurokognitiva effekter, säger Carl-Gustaf Bornehag till SVT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!