FICK SVÅRT ATT ANDAS AV VOLTAREN. Torbjörn Prytz, 66, fick svåra problem när han åt Voltaren mot sina reumatiska besvär. "Allmäntillståndet förändrades, jag fick svårt med andningen och hjärtklappning. Och magen tog mycket stryk", säger han.
FICK SVÅRT ATT ANDAS AV VOLTAREN. Torbjörn Prytz, 66, fick svåra problem när han åt Voltaren mot sina reumatiska besvär. "Allmäntillståndet förändrades, jag fick svårt med andningen och hjärtklappning. Och magen tog mycket stryk", säger han. Foto: Leif Hallberg

Vanliga värktabletter kan ge dig en stroke

Hjärtinfarkt, hjärtstillestånd, stroke och magblödningar.
Vanliga receptfria smärtläkemediciner som Voltaren, Diklofenak, Eeze och Ipren orsakar hundratals dödsfall varje år, enligt forskare. Nu varnar danska läkemedelsverket för värkpillren.
- De orsakar lika många dödsfall bland friska som trafiken, säger hjärtprofessor Christian Torp-Pedersen.

Vanliga smärtläkemedel, NSAID-medel, är svenska storsäljare. Men flera stora studier har visat att antiinflammatoriska värktabletter har allvarliga biverkningar som magblödningar, hjärtinfarkt, hjärtstillestånd och stroke.

Unga och friska kan drabbas

Christian Torp-Pedersen, professor i kardiologi, är en av de forskare vars studier avslöjat farorna med läkemedlen. Han poängterar att både unga och gamla, friska som sjuka, riskerar att drabbas av farliga biverkningar.
Christian Torp-Pedersen hävdar att dödligheten är lika hög som i trafiken.
Diklofenak, som i Sverige bland annat säljs receptfritt under namnen Voltaren och Eeze, är allra värst. Men också ibuprofen, som exempelvis finns i Ipren, medför en liten ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.
- Det här är rätt farliga läkemedel. Det är helt oansvarigt att diklofenak får säljas receptfritt i Sverige, säger han.

Danskarna varnar för diklofenak

Larmen om riskerna har gjort att diklofenak inte längre är receptfritt i Danmark. Och nu går det danska läkemedelsverket dessutom ut och varnar för NSAID-medel.
Risken för allvarliga biverkningar vid lång tids bruk är alltför hög i förhållande till effekten mot led- och muskelsmärtor samt reumatisk värk.
- Vårt bästa råd är därför nu: välj hellre ett mildare receptfritt läkemedel, som har nästan samma smärtstillande effekt men långtifrån samma allvarliga biverkningar, säger Steffen Thirstrup vid Laegemiddelsstyrelsen till danska BT.
Han rekommenderar i stället de som lider av muskel- och ledvärk att ta läkemedel med paracetamol, som Alvedon, Reliv eller Panodil.

Fick svårt att andas

Torbjörn Prytz, 66, från Fornåsa utanför Motala har lidit av reumatism i över 30 år och han fick svåra problem när han åt Voltaren.
- Allmäntillståndet förändrades, jag fick svårt med andningen och hjärtklappning. Och magen tog mycket stryk. Jag kan förstå att det varnas i Danmark, säger han.
Qun-Ying Yue, ansvarig för NSAID-medel vid svenska läkemedelsverket, känner inte till den nya danska rekommendationen.
Men hon anser att riskerna för allvarliga biverkningar är "acceptabla".
- Ju högre dos och ju längre man tar ett läkemedel desto högre risk. Därför rekommenderar vi att man ska ta lägsta möjliga dos under så kort tid som möjligt. Man ska inte ta läkemedel i onödan.

FAKTA

HÄR ÄR DE FARLIGA VÄRKTABLETTERNA

NSAID är en förkortning för non-steroid antiinflammatory drugs och är en grupp av läkemedel. Dit hör exempelvis läkemedlet Vioxx som drogs in på grund av risken för hjärtinfarkt och stroke. Diklofenak och ibuprofen är NSAID-läkemedel och svenska storsäljare. Förra året såldes över 43 miljoner dygnsdoser diklofenak och över 72 miljoner dygnsdoser ibuprofen.

Diklofenak
är det NSAID-läkemedel forskarna nu är mest oroade över. Diklofenak finns i läkemedel med namn som Diclofenac, Eeze, Voltaren, Solaraze, Arthrotec forte, Arthrotec och Eezeneo.

Celecoxib
, som finns i receptbelagda Celebra, medför också ökad risk för hjärtinfarkt och död.

Ett vanligt NSAID-läkemedel
som också det har hjärt- och kärlrisker, om än mindre än diklofenak, är ibuprofen. Ibuprofen finns i läkemedel med namn som Ipren, Advil, Alindrin, Ardinex, Brufen retard, Burana, Ibumetin och Ibuprofen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!