Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 feb 2010 09:55

Uppdaterad 12 feb 2010 11:02

Vanliga värktabletter kan ge dig en stroke

FICK SVÅRT ATT ANDAS AV VOLTAREN. Torbjörn Prytz, 66, fick svåra problem när han åt Voltaren mot sina reumatiska besvär. "Allmäntillståndet förändrades, jag fick svårt med andningen och hjärtklappning. Och magen tog mycket stryk", säger han.

FICK SVÅRT ATT ANDAS AV VOLTAREN. Torbjörn Prytz, 66, fick svåra problem när han åt Voltaren mot sina reumatiska besvär. "Allmäntillståndet förändrades, jag fick svårt med andningen och hjärtklappning. Och magen tog mycket stryk", säger han.

Foto: Leif Hallberg

Hjärtinfarkt, hjärtstillestånd, stroke och magblödningar.
Vanliga receptfria smärtläkemediciner som Voltaren, Diklofenak, Eeze och Ipren orsakar hundratals dödsfall varje år, enligt forskare. Nu varnar danska läkemedelsverket för värkpillren.
- De orsakar lika många dödsfall bland friska som trafiken, säger hjärtprofessor Christian Torp-Pedersen.

Hur ofta tar du värktabletter?

Tack för din röst!

Hur ofta tar du värktabletter?

Vanliga smärtläkemedel, NSAID-medel, är svenska storsäljare. Men flera stora studier har visat att antiinflammatoriska värktabletter har allvarliga biverkningar som magblödningar, hjärtinfarkt, hjärtstillestånd och stroke.

Unga och friska kan drabbas

Christian Torp-Pedersen, professor i kardiologi, är en av de forskare vars studier avslöjat farorna med läkemedlen. Han poängterar att både unga och gamla, friska som sjuka, riskerar att drabbas av farliga biverkningar.
Christian Torp-Pedersen hävdar att dödligheten är lika hög som i trafiken.
Diklofenak, som i Sverige bland annat säljs receptfritt under namnen Voltaren och Eeze, är allra värst. Men också ibuprofen, som exempelvis finns i Ipren, medför en liten ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.
- Det här är rätt farliga läkemedel. Det är helt oansvarigt att diklofenak får säljas receptfritt i Sverige, säger han.

Danskarna varnar

Larmen om riskerna har gjort att diklofenak inte längre är receptfritt i Danmark. Och nu går det danska läkemedelsverket dessutom ut och varnar för NSAID-medel.
Risken för allvarliga biverkningar vid lång tids bruk är alltför hög i förhållande till effekten mot led- och muskelsmärtor samt reumatisk värk.
- Vårt bästa råd är därför nu: välj hellre ett mildare receptfritt läkemedel, som har nästan samma smärtstillande effekt men långtifrån samma allvarliga biverkningar, säger Steffen Thirstrup vid Laegemiddelsstyrelsen till danska BT.
Han rekommenderar i stället de som lider av muskel- och ledvärk att ta läkemedel med paracetamol, som Alvedon, Reliv eller Panodil.

Fick svårt att andas

Torbjörn Prytz, 66, från Fornåsa utanför Motala har lidit av reumatism i över 30 år och han fick svåra problem när han åt Voltaren. Vanliga smärtstillande, så kallade NSAID-preparat, kan vara farliga.
- Allmäntillståndet förändrades, jag fick svårt med andningen och hjärtklappning. Och magen tog mycket stryk. Jag kan förstå att det varnas i Danmark, säger han.
Qun-Ying Yue, ansvarig för NSAID-medel vid svenska läkemedelsverket, känner inte till den nya danska rekommendationen.
Men hon anser att riskerna för allvarliga biverkningar är "acceptabla".
- Ju högre dos och ju längre man tar ett läkemedel desto högre risk. Därför rekommenderar vi att man ska ta lägsta möjliga dos under så kort tid som möjligt. Man ska inte ta läkemedel i onödan.