Här är bra saker att tänka på när du sover med en fläkt i sovrummet.
1 av 2: Här är bra saker att tänka på när du sover med en fläkt i sovrummet. Foto: Shutterstock
2 av 2 Foto: Shutterstock.

Vanliga misstag du gör när du sover med fläkt i värmen

När det är riktigt varmt ute kan en fläkt vara en livräddare när man ska sova på kvällen.

Men ibland kan fläkten vara en nackdel – och göra dig sjuk. 

Här är bra saker att tänka på när du sover med en fläkt i sovrummet. 

När temperaturen når rekordnivåer kan det göra så att sömnen blir lidande, och det är både svårt att somna och sova gott hela natten när det är varmt i sovrummet. 

Räddningen? En fläkt som svalkar. Men fläkten kan faktiskt vara en nackdel för många.

Sajten Sleep Advisor har listat några saker man ska se upp med när du sover med en fläkt. 

LÄS OCKSÅ: Forskare: Därför ska du inte sova med fönstret öppet

1. Fläkten kan sprida damm 

Om du lider av till exempel pollenallergi eller andra allergier så kan fläkten förvärra dina symptom. Fläkten kan dels göra ögonen torrare, och också bidra till att sprida damm och partiklar runt i rummet och ökar risken för att du ska andas in damm eller få det i näsan eller ögonen. Kolla på fläkten så den inte samlat på sig för mycket damm, som den senare kan sprida. 

2. Luften blir torr

Om du ligger och sover nära fläkten och den blåser kall luft på din hud hela natten kan det göra att hunden blir torr. Om du redan har torr hud är det viktigt att du smörjer med lotion och tillför fukt för att inte torka ut huden. Om du är en sådan person som sover med ögonen lite halvt öppna kan det också göra ögonen torra och irriterade. Om du sover med öppen mun kan det också vara bra att försöka vinkla bort fläkten från ansiktet, och se till så du har ett glas vatten nära till hands. 

3. Du kan få ont i huvudet och bihålorna

Den kalla luften från fläkten kan också göra att din näsa blir torr, och påverka bihålorna negativt. Om du blir väldigt kall och torr kan du få ont i huvudet.

LÄS OCKSÅ: Sov gott i värmen - 6 tips som funkar 

4. Musklerna kan bli ömma av fläkten

Den kalla luften gör musklerna mer spända och kan göra att de krampar. Om du har fläkten nära ansikte eller nacke kan du känna dig stel och öm i musklerna när du vaknar. Se till att fläkten inte blåser kall luft direkt på nacken, för att minska risken för nackspärr när du vaknar på morgonen. 

Om du vet att du är känslig för drag eller är allergisk kan det vara bra att tänka på var fläkten är placerad i rummet för att du ska få en så god natt som möjligt. Men är alternativet att sova i ett varmt sovrum är fläkten en livräddare. 

Har du svårt att sova i värmen, trots en effektiv fläkt? Här finns fler bra tips att ta till om du vaknar upp svettig mitt i natten. 

Aktuellt just nu