Sara Frisk, 24, tog chansen att njuta av vårsolen över Stockholm.
Sara Frisk, 24, tog chansen att njuta av vårsolen över Stockholm. Foto: ERIKA

Vanlig solkräm kan vara farlig

När vårsolen tittar fram tar många fram solkrämen. Men kemikalier i vanliga solkrämer tas upp i kroppen och blir kvar i flera dagar. Det avslöjar en ny svensk studie.
- Det här är en varningssignal. Smörj inte in dig på stora ytor upprepade gånger och smörj inte in små barn, säger forskaren Helena Gonzales.

Huden tar upp betydligt mer ämnen än vad forskarna tidigare trott. Det visar en ännu opublicerad svensk studie. - Tidigare har man betraktat huden ungefär som en bordsyta, att det man har på stannar där. Nu vet vi att huden snarare är som en svamp, säger Helena Gonzales, läkare och forskare på Sahlgrenska sjukhuset. Hon har undersökt hur mycket av kemikalien benzophenone-3, ett vanligt solskyddsfilter, som tas upp av kroppen.

Var försiktig

Försökspersonerna fick, precis som på en vanlig solsemester på Kanarieöarna, smörja in sig med solkräm ett par gånger om dagen under fem dagars tid. Sedan mättes hur mycket av kemikalien personerna kissade ut. Resultatet: Personerna kissade ut upp till nio procent av det de smörjt in sig med. Dessutom visade det sig att de efter hela tio dagar fortfarande kissade ut benzophenone-3. - Vi vet inte riktigt vad ämnet har för egenskaper i kroppen. Men det här visar ändå att man bör vara försiktig. Man skulle kunna tänka sig att det ger genskador, men det är bara en spekulation, säger Helena Gonzales.

Skiljer mellan krämerna

Osäkerheten kring ämnet är inte det enda problemet. Benzophenone-3 är ett kemiskt solskyddsfilter. Och i en studie har Helena Gonzales funnit att de kemiska filtren inte alltid skyddar mot UVA-strålningen. - Det skiljer väldigt mycket mellan krämerna hur pass stabila de UVA-absorberande ämnena är, för de bryts ner av UV-ljus. Efter 30 minuter kanske man inte har något UVA-skydd kvar. Det är direkt farligt - eftersom strålningen kan leda till hudcancer. Och den drabbade märker inget. - UVA-strålningen gör dig inte röd och solbränd, alltså försvinner varningssignalerna. Det finns alltså en risk att man är ute i solen för länge. Helena Gonzales rekommenderar därför krämer med fysikaliska solfilter, med titandioxid och zinkoxid. Det är ämnen som lägger sig utanpå huden och reflekterar strålningen. - Det använder jag till mig själv och mina barn.

FAKTA/Solskydd

 • Kemiska solskyddsfilter går in i huden och verkar genom att absorbera UV-strålning.

 • Fysikaliska solskyddsfilter (Zinkoxid och titandioxid) ligger kvar på hudytan och reflekterar UV-strålningen.

  Källa: Apoteket, Helena Gonzales, Sahlgrenska sjukhuset

  FAKTA

  Listan med farliga solkrämer
  Detta är solskyddsmedel som saknar de rekommenderade ämnena zinkoxid och titanoxid.
  Flera av dem innehåller dessutom benzophenone-3, som lagras i kroppen.
  Listan är inte fullständig, det finns otaliga märken på marknaden.
  Läs alltid på förpackningen!
  ACO Sollotion 4, 7 och 14
  Shiseido sollotion 8, 15
  Elizabeth Arden, solkräm 15
  Elizabeth Arden, spray 15
  Christian Dior, spray 8
  Christian Dior, solspray 4
  Lancaster oilfree solspray 8
  Lancaster tanning lotion 15
  Roc´Minesol solkräm 20
  Estée Lauder solkräm 15
  Decleor solspray 8
  Clinique suncare bodyspray 30
  Clinique UV-response bodycream 30
  Darphin solkräm 5
  Clarins solspray 15
  Clarins solkräm 20
  Lancome Soleil aqua protect spray 10
  Nivea sun vattenfast spray 10
  Hawaiian tropic lotion 10
  Isa Dora solkräm 6
  Proderm solmousse 25

  Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

  Läs mer

  5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!