Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 okt 2013 01:24

Vanlig plastkemikalie ökar risken för missfall

Studien från amerikanska universitetet Stanford presenterades i Boston och pekar på att kemikalien bisfenol A (BPA) är farlig för gravida kvinnor.

Studien från amerikanska universitetet Stanford presenterades i Boston och pekar på att kemikalien bisfenol A (BPA) är farlig för gravida kvinnor.

Kemikalien bisfenol A i plastförpackningar kan öka risken för missfall med så mycket som 80 procent, enligt en ny studie.

Nu varnas gravida kvinnor för mikromat, vattenflaskor som lämnats i solen och konserver, skriver The Daily Telegraph.

Studien från amerikanska universitetet Stanford presenterades i veckan i Boston och pekar på att kemikalien bisfenol A (BPA) är farlig för gravida kvinnor.

Enligt The Daily Telegraph har man tidigare gjort studier på djur som visat att kemikalien är ett hot mot fostrets överlevnad. Men hittills har inga omfattande studier gjorts på människor. Tills nu.

BPA finns i plast som används till förpackningar, konservburkar och bankomatkvitton. Tidigare i år hittades höga halter av bisfenol A i dammråttor.

Samtidigt kom ett larm om att det hormonstörande ämnet kan finnas i dricksvattnet i så mycket som 3000 svenska lägenheter.

Enligt den amerikanska studien kan upprepad kontakt med kemikalien öka riskerna för missfall markant - så mycket som 80 procent - hos gravida kvinnor som ges rådet att undvika att laga eller värma mat i platsförpackningar.

Forskarna säger samtidigt att det är omöjligt att helt och hållet undvika bisfenol A - men rekommenderar att man begränsar kontakten.

Det för att kemikalien snabbare frigörs i höga temperaturer. Av samma anledning ska man undvika att dricka vatten ur plastflaskor som värmts upp i solen.

"Exponeringen är nästintill ofrånkomlig"

Rådet gäller även män. Ytterligare forskning visar att liknande kemikalier i plast verkar minska manlig fertilitet med 20 procent. I studien undersökte man kemikaliegruppen ftalater, som bland annat finns i många hudvårdsprodukter.

De kemikalierna hade dock ingen inverkan på kvinnor som försökte bli gravida.

– Det här är viktigt eftersom missfall är vanligt och den mänskliga exponeringen för BPA är nästintill ofrånkomlig, säger Ruth Lathi, som leder undersökningen, till Telegraph.

Tidigare har kemikalien visat sig farlig för barns utveckling och är förbjuden i nappflaskor inom EU.

Ordföranden för organisationen American Society for Reproductive Medicine, läkaren Linda Giudice, menar att studien av bisfenol A kan vara viktig för hela mänskligheten.

– De här studierna utökar våra observationer bland befolkningen och visar att de här kemikalierna kan vara oroväckande för oss alla, säger hon till Telegraph.

Maria Wallin, handläggare på kemikalieinspektionen, har inte ännu tagit del av den nya studien.

– Man vet att bisfenol A är hormonstörande och har en östrogeneffekt. Det finns många studier på djur där man har påvisat effekter, säger hon.

– Sedan är det väldigt omdebatterat när det kommer till vilka nivåer som kan ha effekt på människors hälsa.

Blivit ifrågasatta

I studierna har avkommor till hondjur som utsatts för bisfenol A uppvisat effekter - även när de får i sig ämnet via modersmjölken.

Maria Wallin framhåller att flera av studierna blivit ifrågasatta, och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har tidigare ansett att de inte håller måttet.

På kemikalieinspektionen menar man dock att studierna är så pass många att det finns ett bevisvärde i dem.

– Den totala bilden indikerar effekter hos ungar i djurstudier, vid låga doser av BPA, säger Maria Wallin.

Eftersom de inte tagit del av undersökningen ännu kan inte Maria Wallin uttala sig om resultatet. Men kemikalieinspektionen har på uppdrag av regeringen undersökt termopapper, som bland annat används till kassakvitton, där man upptäckt ganska höga halter av fritt BPA. Samtidigt arbetar man även med ett regeringsuppdrag om BPA i relining av tappvattenrör.

– Vill man undvika att exponeras för bisfenol A så ska man undvika polykarbonatplast vid kontakt med livsmedel. Man bör heller inte hantera kvitton innehållande BPA. Framförallt bör man låta bli att stoppa fingrarna i munnen efter att man har tagit i kvitton, säger Maria Wallin.