ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Vanlig majs- och solrosolja kan ge allvarlig tarmsjukdom

1/1

Foto: Jan Düsing

Vanlig majs- och solrosolja kan ge allvarlig tarmsjukdom

Vanlig majs- och solrosolja kan ge allvarlig tarmsjukdom. Enligt ny forskning är innehållet av omega-6 boven i dramat. Fettsyran kan ligga bakom en tredjedel av alla fall av tarminfektionen ulcerös kolit, skriver Svenska Dagbladet.
Forskare vid WHO, Världshälsoorganisationens, cancerinstitut i Frankrike har under fler år bedrivit forskning på ämnet. Nu visar det sig att stora intag av omega-6 mer än dubblar risken att få ulcerös kolit.
– Ja, resultaten är klara när det gäller omega-6, säger näringsprofessor Göran Hallmans, som deltagit i studien, till SvD.

Livsviktig

Men precis som, den hälsogynnande fettsyran, omega-3 är omega-6 livsviktig. Man måste få i sig fettsyran genom kosten eftersom våra kroppar inte kan producera den på egen hand. Men det finns inga precisa riktlinjer framtagna om hur mycket eller lite omega-6 man kan konsumera utan att ligga i riskzonen.
– Egentligen vet vi fortfarande alldeles för litet om detta, säger nutritionist Lena Björck på Livsmedelsverket, till SvD.

Kronisk inflammation

Omkring 1 200 svenskar drabbas varje år av tarmsjukdomen ulcerös kolit. Den innebär att kroppens egen immunförsvar ger sig på slemhinnan i tarmen och skapar en kronisk inflammation. I värsta fall måste delar av tarmen opereras bort för att bli av med inflammationen.