Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det går att hitta matkassar med bra mat även om man går på en LCHF-diet.Det går att hitta matkassar med bra mat även om man går på en LCHF-diet.Det går att hitta matkassar med bra mat även om man går på en LCHF-diet.
Det går att hitta matkassar med bra mat även om man går på en LCHF-diet. Foto: Warren Goldswain

Välj rätta matkassen – 5 lowcarb-alternativ!

Att beställa hem en matkasse för att underlätta vardagen har blivit populärt de senaste åren.

Och om du bor i någon av storstadsregionerna finns det alternativ för dig som äter LCHF!

Vi listar fem matkassar som funkar för dig som vill få maten hemburen till dörren - utan att hamna i kolhydratsträsket.

Matklart - färdiga matlådor 

● Kassen för dig som inte vill laga maten själv, här får du matlådor som är färdiga att värma. Du beställer din matkasse senast på lördagar och nästa kväll får du matlådor som räcker i fem dagar. Vill du ha till både lunch och middag kan du beställa två kassar. Kolhydratsmängden är inte uträknad för varje låda men tumregeln är att respektive råvara ska innehålla högst 5 gram kolhydrater per 100 gram. Råvarorna är mestadels ekologiska och svenska. På varje låda finns instruktioner hur du bäst förvarar lådorna. Ingredienslista går att få på begäran.

Kostnad: 350 kronor för 1 person, 650 kronor för 2 personer, 1 100 kronor för 4 personer. Fem måltider per person och leverans. Kassen beställs vecka för vecka.

Levereras till: Stockholmsområdet, Knivsta, Sigtuna och Uppsala.

Detta ingår: Måltiden är lagad och komplett, behöver bara värmas.

Svårighetsgrad: Enkelt, eftersom denna kasse inte kräver någon matlagning.

Typisk rätt: Broccoligratäng med knaperstekt bacon.

Passar dig som: Inte vill lägga tid och energi på att laga mat. Du får färdiglagade måltider som du kan värma på jobbet eller hemma.

Mer info: matklart.se

 

Årstiderna - mjölk- och glutenfritt 

● Ingen kasse utan en trälåda, detta alternativ passar dig som äter liberal LCHF eller paleo då lådan även innehåller rotfrukter och frukt. För dig som vill äta en högre andel fett kan detta betyda att du måste lägga till egna fettkällor, lådan innehåller fett främst från avokado, kött, kokos och nötter. Lowcarb-lådan är gluten- och mjölkfri vilket passar dig som inte vill äta mjölkprotein. Rätterna är inspirerade från alla världens kök. Varje måltid innehåller 150-200 gram kött och 400 gram grönsaker. Kött, kyckling och fisk kommer från både Sverige och Danmark. Alla ingredienser som ingår i lådan är ekologiska.

Kostnad: 780 kronor för 2 personer. Mål-tider för fem dagar. Lowcarb-lådan levereras på måndagar. Du bestämmer själv hur ofta du vill ha leverans. Ändra, beställ eller avbeställ din låda senast fredagar.

Levereras till: Stockholmsområdet, Uppsala, Göteborgsområdet, Malmö och Lund.

Detta ingår: Samtliga ingredienser, lådan kan behöva kompletteras med oljor och kryddor i vissa fall. Detta står utmärkt i recepten.

Svårighetsgrad: Du kan läsa recepten både på nätet och i en särskild app men får dem även på papper som medföljer i lådan. Recepten är snabblagade men lite mer avancerade, passar dig som tycker om att laga mat och prova nya råvaror.

Typisk rätt: Grillade kotletter med ratatouille och rostade hasselnötter.

Passar dig som: Äter gluten- och mjölkfritt utan att vara strikt med kolhydratsmängden. Ett alternativ för dig som vill äta ekologiskt, i säsong och få ny inspiration i köket.

Mer info: arstiderna.com

 

Saras matkasse - för barnfamiljen 

● En lättlagad kasse med inriktning på barnfamiljen. Utgångsläget är att maten ska vara god och passa hela familjen, barnen ska även kunna klara av att laga maten och därför är recepten både enkla och snabblagade. Inspirationen till kassen är klassisk LCHF med grönsaker och mejeriprodukter, den exakta kolhydratmängden i varje måltid är dock inte uträknad. Köttet är svenskt och kommer från Styckmästaren i Göteborg, vissa delikatesser som korvar och skinkor kan vara importerade. Kassen har ingen ekologisk profil.

Kostnad: 645 kronor för 2 personer, då ingår 4 middagar. Kassen kan även beställas för 4 och 6 personer. Avbokning av kassen sker senast 8 dagar före leverans. Kassen levereras på söndagar och måndagar.

Levereras till: Göteborg med omnejd. Från Strömstad till Kungsbacka samt Lerum, Trollhättan och Mellerud.

Detta ingår: Allt som behövs till rätterna ingår i kassen, även kryddor.

Svårighetsgrad: Recepten är lättlagade och även anpassade för att barn ska kunna laga dem.

Typisk rätt: Laxwok serverad med citroncrème.

Passar dig som: Särskilt bra för barnfamiljen som vill ha snabblagad mat som hela familjen gillar.

Mer info: sarasmatkasse.se

 

Bra mat hemma - LCHF med krydda 

● En kasse med fokus på kött, grönsaker och mejeriprodukter. Det finns ingen beräkning på hur många gram kolhydrater en måltid innehåller men kassen följer de riktlinjer som gäller för klassisk LCHF gällande grönsaker och mejerier. Alla ingredienser är märkta med siffror, vilket gör det lätt att få överblick och hitta rätt ingredienser när du lagar mat. I denna kasse ingår även kryddor som levereras i den mängd som recepten kräver. Köttet är alltid svenskt och grönsakerna väljs ofta efter säsong. Alla mejeriprodukter är ekologiska. Äggen är närproducerade.

Kostnad: 699 kronor för 2 personer, 945 kronor för 4 personer, 1 199 kronor för 6 personer. En kasse innehåller middagar för 4 dagar. MedMera-kort ger 5 procent rabatt på varje kasse. Går att beställa för enstaka leveranser eller varje, varannan eller var tredje vecka. Avbeställning ska ske senast sju dagar före nästa leverans.

Levereras till: Stockholmsområdet, Örebro och Karlstad med omnejd. Kassen levereras på söndagar.

Detta ingår: Recept för samtliga måltider. Alla ingredienser ingår, även kryddor. Kassen kompletteras med stekfett, salt och peppar. Maten levereras till din dörr men kan även hämtas om du hellre vill.

Svårighetsgrad: Fokus på enkla maträtter som går snabbt att laga.

Typisk rätt: Ädelostgratinerad kyckling serverad med varma grönsaker.

Passar dig som: Äter klassisk LCHF och vill ha en flexibel kasse med flera leveransmöjligheter.

Mer info: bramathemma.se

 

Mat i veckan - lättlagat från Skåne

● Denna LCHF-kasse har funnits på marknaden sedan 2009 och innehåller främst kött, grönsaker och mejeri-produkter. Kassen är anpassad för viktnedgång och innehåller lite kolhydrater, dock finns ingen uträkning av kolhydratsmängden när det gäller enskilda måltider. Rätterna är varierade och på menyn syns många klassiska rätter med LCHF-vänliga substitut, som zucchini-spagetti till köttfärssåsen. Kött, fisk och fågel är främst färskt och alltid svenskt, ofta från gårdar i Skåne. Grönsaker köps mestadels efter säsong och mejeri- produkterna i kassen är till stor del ekologiska.

Kostnad: 679 kronor för 2 personer, då ingår middagar för fem dagar. Matkassarna levereras till din dörr på måndagar varje eller varannan vecka. Uppsägningar eller pauser ska meddelas senast åtta dagar före leverans.

Levereras till: Hela Skåne, Halmstad och Karlskrona med omnejd.

Detta ingår: Recept för samtliga måltider. Alla ingredienser utom oljor, smör och vissa kryddor.

Svårighetsgrad: Enkla recept som går snabbt att laga, tydliga instruktioner och bra tillägg om vad du behöver ha hemma för att laga rätten.

Typisk rätt: Kycklingfilé med mozzarella och tomatsalsa.

Passar dig som: Vill ha en klassisk LCHF-kasse med lättlagade recept. Bra för par eller för familjen där de vuxna äter LCHF.

Mer info: mativeckan.se