HOPPMEDICIN. Familjen Koch delar gärna med sig av sina erfarenheter. Från vänster Meja, 3, Anna, 39, Cayenne, 4, Milton, 3, stående Zander, 8. "Jag brukar kalla fiskoljan hoppmedicin' och säga att om barnen tar den så hoppar de mycket bättre", säger Anna Koch, med ett skratt.
HOPPMEDICIN. Familjen Koch delar gärna med sig av sina erfarenheter. Från vänster Meja, 3, Anna, 39, Cayenne, 4, Milton, 3, stående Zander, 8. "Jag brukar kalla fiskoljan hoppmedicin' och säga att om barnen tar den så hoppar de mycket bättre", säger Anna Koch, med ett skratt. Foto: Fotograf Mats Samuelsson

Våldsamma utbrott botas med omega-3

VÄXJÖ. Zander Koch, 8, var trotsig, gallskrek ofta och hade våldsamma utbrott. 

En liten gul kapsel fiskolja med ny sammansättning förändrade allt. 

- Jag är förbluffad över den positiva effekten, säger Zanders mamma Anna Koch, 39, som nu ger alla sina fyra barn den välgörande elixiren. 

– Fiskoljan fungerar kanske inte på alla ungar men på mina är resultatet så påtagligt att jag inte vågar sluta, säger Anna Koch.

 Det som skiljer PlusEPA från andra fiskoljor är att den bara innehåller omega-3 EPA och inte en blandning av flera omega-3 och omega-6 fettsyror, vilket är det vanligaste när det gäller fiskoljor.

Studie som bekräftar

 En ny studie vid Hälsouniversitetet i Linköping bekräftar det Anna Koch och hennes familj upplevt.

 Familjen bor utanför Växjö och har periodvis haft det tufft med överaktiva och trotsiga barn som även led av nattskräck och sömnstörningar.

 Anna Koch berättar:

 – Zander var för tidigt född, fick en lungkollaps och höll på att stryka med då han föddes. Han led av nattskräck och var ofta på väldigt dåligt humör.

Märkte skillnad direkt

 En BUP-utredning gav honom diagnosen adhd och atypisk autism.

 – Hösten 2007 provade vi att ge honom fiskolja med både omega-3 och omega-6. Parallellt fick han sin adhd-medicin.

 – Men effekten kan inte jämföras med den han fick när han började med bara omega-3 EPA i januari i år, fortsätter Anna Koch. Han kunde även minska dosen av adhd-medicin.

 – Jag märkte skillnaden redan de första dagarna. Han blev lugnare och fick inte de våldsamma utbrotten och skriken, tio till tjugo gånger per dag.

Olja till hela familjen

 Även hans syskon, Cayenne, 4, hade sömnproblem med nattskräck och tvillingarna Meya och Milton, 3, var i värsta trotsåldern och bara slängde sig på golvet i ilskna attacker dagarna i ända.

 – Till slut åt hela familjen omega 3, utom maken Tomas, 40. Jag törs inte tänka på hur vi hade haft det utan fiskoljan, säger Anna Koch. Hela vår vardag har blivit enklare. Skillnaden är som dag och natt!

FAKTA

Fettsyror


Omega-3 EPA är en livsnödvändig fettsyra som medverkar i kommunikationen mellan cellerna.
* Omega-3 DHA ingår som byggsten i bland annat hjärncellens uppbyggnad.
*Omega-6 GLA har antiinflammatoriska egenskaper.