Terapisessionerna fick till följd att Kina och Sven faktiskt förälskade sig i varandra på nytt.
Terapisessionerna fick till följd att Kina och Sven faktiskt förälskade sig i varandra på nytt. Foto: SVT

Vågade gå i parterapi - och blev nyförälskade

En kris i förhållandet behöver inte sluta med uppbrott eller skilsmässa.

Kina och Sven Enqvist vågade börja i parterapi - och vann en starkare och djupare relation.

- Det var nästan som att skruva tillbaka tiden till i början när vi träffades - vi blev nykära, berättar hon.

Thérèse Bilby

En relationssvacka behöver inte vara slutet på kärleken. Ett sätt att gå vidare är parterapi. Det blir allt vanligare och det finns flera olika varianter som passar alla.

Kina Enqvist, 42, har varit ihop med Sven, 47, sedan år 2005. Tillsammans har paret tvillingpojkar som fyller sex år i höst. Kina har också en dotter som bor hos henne och Sven varannan helg. Livet som småbarnsföräldrar med sömnbrist var tufft för paret och för att komma vidare med sin relation tog de hjälp av parterapi. Det lite ovanliga med terapin var att den sändes i Sveriges Television.

– När vi fick erbjudandet om att vara med kände jag att det var precis det som behövdes. Jag såg det som en gåva att få möjligheten, berättar Kina.

Fick möjlighet att reflektera

Först var Sven inte lika positiv som Kina till att vara med i "Par i terapi". Han hade precis blivit sjukskriven och var tveksam till exponeringen i tv. Efter att ha fått träffa tv-teamet bestämde de sig ändå för en första sejour med terapeuten.

Hur tycker du att terapin hjälpte er då? På vilket sätt?

– Den gav oss möjlighet att reflektera över förhållandet. Att ställa oss vid sidan om och titta in, både på oss själva som individer och på vår relation. Hur ville vi att relationen skulle se ut? Den möjligheten får man inte många gånger, innan det kanske går åt pipsvängen. Här fick vi möjlighet att ha någon som kunde se oss som individer, och guida oss. Att försöka förstå de här beteendemönstrena som är väldigt lätta att hamna i av många olika anledningar, och att sedan mötas kring det och möjlighet att få närma oss varandra ännu mer.

Terapisessionerna fick till följd att Kina och Sven faktiskt förälskade sig i varandra på nytt.

– Det var nästan som att skruva tillbaka till i början när vi träffades. Kanske var det också för att vi fick mer egentid tillsammans. I terapin handlade det bara om Sven och mig och inte familjen och barnen.

Ändrades även ert föräldraskap tycker du?

– Ja. Dels har vi fått mer förståelse för varandra och vi har mycket lättare för att kunna guida varandra som föräldrar. Man är ju olika personligheter och man har olika beteendemönster som man fastnar i. Om man bara förstår det så har man lite lättare att guida varandra.

Finn mycket rädslor i att exponera tankar

Kina upplever att hon i dag också är mindre rädd för att uttrycka sina känslor. Hon rekommenderar andra att inte vara rädda för att söka hjälp.

– Det är bra när man känner att man inte kan säga det som man skulle vilja säga till den man lever ihop med. När man inte vågar eller kan sätta ord på det som inte känns bra. När man märker att man inte kan kommunicera med varandra på det sättet som man skulle vilja göra. För det finns väldigt mycket rädslor i att exponera tankar kring känslor som nästan blivit tabubelagda, för att man är rädd att såra eller rädd för att sätta sig själv i dålig dager. Ibland kanske det inte är så himla farligt, säger Kina.

Tror du att din och Svens relation varit annorlunda i dag om ni inte gått i terapi? 

– Ja, vi hade haft mycket sämre förutsättningar. Det handlar om att våga vara ärlig och våga kommunicera.