Miljövänligt, gott – och faktiskt riktigt nyttigt.
1 AV 2
Miljövänligt, gott – och faktiskt riktigt nyttigt.
Foto: Oumph
2 AV 2
Foto: Oumph

Vad är oumph som alla snackar om just nu?

Oumph! Det låter som något man skulle kunna utbrista i en olustig situation.

Men nej, det handlar faktiskt om ett helt nytt livsmedel.

Ett (enligt källor) smarrigt och nyttigt alternativ till kött, som än så länge tycks ha undsluppit kritik.

Här är fem anledningar till varför DU borde testa det hajpade sojaproteinet.

I en tid då vi, inte minst av miljömässiga skäl, borde minska vår köttkonsumtion sliter forskare och experter sitt hår för att hitta snälla, och rimliga, alternativ till biff, chark och köttfärs. Matindustrin är i allra högsta grad delaktig den också, eftersom ökad efterfrågan på vegetariska och veganska livsmedel innebär en ny ekonomiskt gynnsam marknad.

Hittills har tofu och quorn dominerat utbudet av köttliknande alternativ från växtriket, men genomslaget har inte riktigt nått den breda massan. För att locka människor som inte är vegetarianer eller veganer, men ändå vill skära ner på sitt köttätande, har krävts ett substitut som faktiskt påminner om nötkött till både konsistens och smak – och som går att använda till köttförknippade favoriträtter som ribs, hamburgare och pulled pork.

LÄS OCKSÅ: Vegankost hindrar hjärt-kärlsjukdomar

Vad innehåller oumph?

Och nu storlanseras alltså ”oumph” som just ett sådant alternativ. Den nya trendråvaran görs av ett proteinkoncentrat av sojabönor, som blandas med vatten till en deg. Genom en värme- och tryckprocess får ”degen” sin fiberaktiga konsistens, som enligt tillverkare och provsmakare lär påminna om kött. I välsorterade mataffärer säljs oumph i frysdisken som filéer, strimlor, kebab och ”pulled”. Den går att steka, grillas, kokas och friteras.

Hamburgerkedjan Max fick nyligen stor uppmärksamhet när de avslöjade sin nya gröna meny, där en burgare med just pulled oumph ingår. Även sportbarkedjan O’Learys använder oumph i flera av sina rätter.

Miljövänligt, gott – och faktiskt riktigt nyttigt. Här listar vi fem anledningar till varför du borde testa:

I välsorterade mataffärer säljs oumph i frysdisken som filéer, strimlor, kebab och ”pulled”. Den går att steka, grillas, kokas och friteras. Foto: Oumph

1. Det gynnar miljön

För att rädda världens resurser krävs att vi äter mindre kött och mer grönt. Växtbaserat protein har generellt låg klimatpåverkan. Enligt Food for progress, företaget bakom den nya sojaråvaran, visar preliminära beräkningar att 30 gram nötkött har samma effekt på miljön som 1 kilo oumph. Man framhåller även att oumph är uppemot fyra gånger så bra som kyckling ur klimatpåverkan-aspekt.

Sojabönorna som används i den svenska produkten är visserligen konventionellt odlade i Nordamerika men målet är att kunna ha en ekologisk produktion framöver.

LÄS OCKSÅ: Vegetarianer lever längre än köttätare

2. Det är jättenyttigt

Inte bara gör man miljön en tjänst när man avstår från kött och väljer ett växtbaserat protein: dessutom är oumph betydligt hälsosammare för kroppen än biffar, entrecote och oxfilé. Det innehåller knappt något fett – och inga kolhydrater alls i sin renaste form. Utöver det är oumph föredömligt näringsrikt, med massor av protein, fiber, järn och folsyra.

LÄS OCKSÅ: Att äta vegetarisk mat kan skydda mot cancer 

3. Det är gott

HURRA! För hur mycket vi än har försökt så kan inte linsbiffar, tofu eller quorn mäta sig med smaken och upplevelsen av en saftig köttbit. Oumph lär vara det smarrigaste växtalternativet hittills, mycket tack vare konsistensen. Och den går att krydda precis som du vill (även om det säljs redan smaksatta varianter också).

4. Det är perfekt bjudmat

Äntligen slipper du höra runt bland dina middagsgäster vem som äter kött och vem som är grönsaksvän. Oumph ger köttälskarna samma känsla, men kan käkas av vegetarianer och veganer också. Dessutom är det lätt att tillaga: oumph kan stekas, grillas, kokas och friteras. Och som sagt: smaksätt enligt dina (och dina vänners) preferenser!

5. Det går snabbt

Långkok i all ära, men ibland behöver matlagningen gå fort. Och då är det en fördel om man kan slippa trista rätter som linssoppa eller korv och makaroner. Oumph är lätt att laga – och man blir mätt på köpet. Mumsig snabbmat som INTE är onyttig liksom, hur bra kan det bli?!

LÄS OCKSÅ: Grönsaker - 10 i topp av de allra nyttigaste

Varför heter det oumph?

Ordet oumph kommer från kocken Anders "Ankan" Lindén, som rest världen runt och lagat mat på restauranger och i fabriker. Det gemensamma uttrycket för människor av olika nationaliteter när de tycker att något är löjligt gott är enligt honom just... "oumph!".

KÄLLA: Oumph.se