Vad är fakta och vad är spekulationer när det kommer till svininfluensan?
Vad är fakta och vad är spekulationer när det kommer till svininfluensan? Foto: Christer Wahlgren

Vad är fakta och vad är spekulationer om svininfluensan?

Hälsofrågan

FRÅGA:

Hej.
Jag läser ofta det du skriver och tycker att du är kunnig,saklig och väl påläst. Men i dessa svininfluensatider så är det lätt att bli både undrande och orolig. Vad är fakta, vad är rykten vad är spekulationer?
Jag är "mellan 60 och 69 år, och läser idag att i denna grupp finns de flesta dödsfallen. Allt enligt en jätteundersökning i Mexico.
Hur är dessa fördelade, i riskgrupper eller friska?
Jag har tidigare läst (på Vårdguiden tror jag) att personer över 60 år har svårare att bli smittade och om de blir det så är både hostan och febern av lindrigare art. (Fast visserligen kan även dessa dö "som alla andra")
Jag är 63 år, ensamstående, fullt frisk, har inga barn, jobbar inte inom vården, och får vaccinera mig sist av alla. Men om det nu är som den stora kartläggningen i Mexico visar, så borde ju min "grupp" prioriteras?  Här hemma är det övervägande medelålders som avlidit och löpsedeln skriker ut 7 av 8 döda är män. Men vad jag erfar så har väl åtminstone 6 av dessa män tillhört riskgrupp?
Hälsningar
Susanna

ANNA BÄSÉN SVARAR:

Hej Susanna och tack för mail!
Det pedagogiska problemet med svininfluensan ser ut så här:
Barn har mycket större risk att bli smittade - men de blir ofta inte svårt sjuka även om det förekommer dödsfall också i denna grupp.
Äldre - kan ha - ett visst skydd eftersom immunförsvaret träffat på liknande virus tidigare, Men äldre är ju i regel vid lite sämre hälsa än barn och unga och har därav högre risk att bli svårt sjuka och dö om de väl smittas.
De flesta som avlidit i svininfluensa har tillhört någon riskgrupp, enligt studierna hittills. Omkring var tredje som blivit svårt sjuk och dött har varit annars frisk, enligt de siffror WHO presenterat från de drabbade länderna.
I sverige har vi valt att prioritera riskgrupper, vårdpersonal och efter det barn. Det senare är smart, inte minst på grund av att barnen är sådana smittspridare, de är smittlänken till övriga samhället så att säga.
Som fullt frisk pensionär tycker jag inte du ska vara onödigt orolig utan ta ta vaccin när det är "din tur". Däremot kan du passa på att ta vaccin mot den vanliga säsonginfluensan, vilket erbjuds alla över 65 år i många landsting just nu eller inom snar framtid. För det vet man helt säkert, efter många års erfarenheter, att den vanliga säsonginfluensan slår extra hårt mot de äldre och de sjuka. Vi har omkring 2 000 och 3 000 "extra" dödsfall varje år i säsonginfluensa, majoriteten är över 65 år.
Hoppas du är nöjd med svaret! Ta hand om din hälsa och lycka till!

Hälsar/Anna