"Sex är bara att glömma", skriver en läsare som har problem med sveda och värk i underlivet.
"Sex är bara att glömma", skriver en läsare som har problem med sveda och värk i underlivet. Foto: Thinkstock

Vad är det som svider i mitt underliv?

Karin har länge besvärats av svamp i underlivet, men nu har hon drabbats av något annat. Det svider i slidan och runt klitoris.

Experten svarar.

Hälsofrågan

Hej!
Jag har under många år besvärats av svamp i underlivet till och från. När man bytt partner och så där.  Nu träffade jag en ny kille i mars och fick svamp, såklart! Jag fick en en veckas kur med fluconazol av min gynekolog. Jag var på undersökning med ska tilläggas och dom kolla mig även för könssjudomar, men det var inget. Svedan försvann. Men efter cirka en vecka så började få fruktansvärd molande smärta i underlivet, det sved och värkte konstant hela tiden.

Svider i slidan och runt klitoris

Jag gick tillbaka och dom sa att jag hade ingen svamp men lågt ph-värde. Så jag fick använda Vivag under en vecka. Det hjälpte ingenting!! Jag var tillbaka IGEN och då hade jag svamp igen så hon och jag fick en ny kur med Dactacort och Fluconazol. En dag in på den behandlingen fick jag urinvägsinfektion. Jag har svedan mest på utsidan av slidan samt runt klitoris. Känner mig nästan bedövad!!

LÄS OCKSÅ: Urinvägsinfektion? Slipp få den om och om igen

Kan inte ha sex

Sex är ju bara att glömma!! Inte för att jag har ont vid sex, men att ens försöka bli upphetsad är ingen ide. Vad kan det vara som svider? Och hela tiden? Det verkar ju inte vara något som hjälper! Min nya kille är väldigt förstående, men jag känner stor skuld och känner mig stressad över detta. Fast han säger att jag inte behöver känna mig stressad men det gör jag! Jag har nyligen separerat från min före detta oxå. Och min gyn tror att det kan vara psykologiskt! Men då får man väl behandla det psykologiska. Jag vill inte gå tillbaka till henne för känner att jag inte får någon förståelse och då har jag ju ändå gått där i 10 år.
Hoppas på svar.
Mvh Karin

Medicinreporter Anna Bäsén svarar

Hej Karin!
Det låter verkligen jobbigt och jag lider med dig.
 I första hand tycker jag att du ska skaffa dig en ny gynekolog, gärna en som är specialkunnig eller specialintresserad inom området svamp och bakteriell vaginos! Det är inte alls säkert att dina besvär är psykologiska. Innan du får någon riktad psykologisk behandling bör ditt fysiska tillstånd utredas ordentligt. Och eftersom du inte längre känner något förtroende för din gynekolog längre är det lika bra att byta.

Kan vara bakteriell vaginos

Det du beskriver låter som att du skulle kunna ha problem med både bakteriell vaginos och svamp. Bakteriell vaginos är ett vanligt besvär som ungefär var femte svensk kvinna lider av - som kan ge illaluktande, sparsamma, flytningar samt klåda och sveda. Antibiotika vaginalt eller oralt hjälper mot bakteriell vaginos. Ofta kommer besvären tillbaka och behandlingen behöver upprepas. Inte så sällan förekommer bakteriell vaginos, eller slidkatarr som det ibland kallas, samtidigt med svamp. Då måste man förstås behandla både den bakteriella vaginosen och svampen.

Sök vård vid återkommande svampinfektioner

Vissa kvinnor har besvär med återkommande svampinfektioner - då behövs en ordentlig utredning med provtagning, undersökning i mikroskop och odling. Och eftersom du nyligen fått behandling för urinvägsinfektion (för det antar jag att du fått) så är det inte orimligt att misstänka att du nu fått en ny svampinfektion. Som säkert du vet utlöses svamp ofta i samband med eller efter en antibiotikakur.
Jag tycker att du ska gå till en gynekolog för att få korrekt diagnos och behandling, den typen av långdragna och upprepade besvär du har ska man inte försöka självbehandla. Jag har skrivit en del om både svamp och bakteriell vaginos och du hittar de artiklarna här:

"Min sambos spermier bara dog."

Så slipper du klådan enkelt.

Så blir du av med klådan.

Kvinnor får ingen hjälp mot svamp i underlivet.

P-piller och stress kan ligga bakom.

Susanne, 31: Tänk dig att du satt dig ibland brännässlor.

Ge inte upp, det finns hjälp att få!

Lycka till!
önskar Anna Bäsén, medicinreporter


Läs Anna Bäséns blogg om hälsa och medicin här!