Det finns inget som talar för att HPV-vaccin orsakar de ovanliga syndromen POTS- eller CRPS.
Det finns inget som talar för att HPV-vaccin orsakar de ovanliga syndromen POTS- eller CRPS. Foto: Per Wissing

Vaccin inte bakom ovanliga syndrom

Det finns inget som talar för att HPV-vaccin orsakar de ovanliga syndromen POTS- eller CRPS. Det konstaterar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA efter att ha utrett frågan.

Det var tidigare i år som myndigheter i Danmark slog larm efter att ett 50-tal flickor drabbats av POTS och CRPS efter att ha fått vaccin mot HPV.

Det är två mycket ovanliga syndrom som innebär hjärtklappning, yrsel och svimningar respektive ett kroniskt smärttillstånd.

Även i Sverige anmäldes ett mindre antal fall.

Men det finns inget samband mellan vaccineringarna och dessa syndrom. Antalet fall är vad som är att förvänta i den aktuella åldergruppen, konstaterar EMA efter att ha utrett frågan i flera månader.

Oförändrat läge

– Det är väldigt skönt, så klart. EMA kommer till samma slutsats som vi på Läkemedelsverket tidigare gjort, säger Kristina Dunder, läkare och senior expert på Läkemedelsmyndigheten.

– Innan vaccineringen infördes inträffade runt 150 fall av dessa syndrom per miljon människor, och i dag är den siffran densamma. Vaccineringen har alltså inte resulterat i ett ökat antal fall.

Syftet med vaccineringen är att förhindra smitta av humant papillomavirus (HPV) som kan orsaka livmoderhalscancer. Vaccinet ingår i det nationella vaccinationsprogrammet sedan 2010 och erbjuds till alla flickor i årskurs fem och sex. Vid årsskiftet hade runt en halv miljon svenska flickor vaccinerats.

TT: Hur ska en orolig förälder tänka?

– Det är naturligtvis föräldrarna som avgör, men vi rekommenderar vaccinering. Utredningen från EMA visar att säkerhetsläget är detsamma som innan de här fallen rapporterades. Om något så har det förbättrats, eftersom man nu utrett eventuellt samband med POTS och CRPS, säger Kristina Dunder.

Vet mer

TT: Men många föräldrar kanske har vaccinet mot svininfluensan i färskt minne, som visade sig kunna orsaka narkolepsi?

– Det man ska komma ihåg är att cirka 80 miljoner människor i hela världen har vaccinerats mot HPV, vilket är betydligt fler än de som fick pandemrix mot svininfluensa. Så vi vet otroligt mycket mer om detta vaccin än vad vi gjorde om pandemrix.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!