Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
01:46Premium
Unga kvinnor löper högst risk att drabbas av höst- vinterdepressionUnga kvinnor löper högst risk att drabbas av höst- vinterdepressionUnga kvinnor löper högst risk att drabbas av höst- vinterdepression
1 AV 2
Psykologen och sömnforskaren Marie Söderström pratar om myter och sanningar om sömn
2 AV 2
Unga kvinnor löper högst risk att drabbas av höst- vinterdepression

Unga kvinnor drabbas värst av det grå vädret

Nu är höstrusket och novembermörkret här.

Många kan känna sig deppiga och trötta i det gråmulna vädret. 

– Särskilt i riskzonen är unga kvinnor, som vistas minst utomhus, säger Arne Lowden, sömn- och stressforskare på Stockholms universitet till SVT.

Det är inte bara antalet soltimmar som påverkar vårt välmående. Även det grå vädret har en inverkan på vårt humör. 

– Det är väldigt stor kvalitetsskillnad på ljus och ljus. För att behålla ett bra humör behöver man kanske 30 minuter dagsljus per dag. Men vid ett sådant här gråväder behöver man sannolikt längre period dagsljus, då ljuset inte har samma terapeutiska effekter, säger Arne Lowden, sömn- och stressforskare på Stockholms universitet. 

Arne Lowden menar att det finns för lite forskning kring hur det grå vädret påverkar oss. Han säger att vissa fynd har gjorts som visar på att för lite dagsljus stör vårt kortisolsystem, kroppens aktiveringssystem för stress. En störning i kortisolsystemet drabbar humörregleringen och gör oss deppiga. 

Kvinnor särskilt i riskzonen 

Studier från stressforskningsinstitutet visar att kvinnor, och fram för allt unga kvinnor, mår sämre eftersom de får för lite dagljus. 

Under 2012 och 2014 tillfrågades 15 000 personer om hur lång tid de vistas ute i dagljus i samband med arbetsdagar och lediga dagar. Studierna visar att unga kvinnor är de som får absolut minst dagljus under en vanlig vecka. 

Att känna av symptom från en höst- eller vinterdepression behöver inte betyda att man drabbats av en klinisk depression. 

– Bara en bråkdel av alla individer behöver klinisk behandling för höst- och vinterdepression. De flesta klarar vardagen ganska bra, även med depressionssymptom.

Sök dig till ljuset 

För att undvika att känna dig deppig under årets mörka dagar bör du försöka komma ut i ljuset så ofta du kan. Har man möjlighet är även ljusterapi och solsemestrar ett bra sätt att komma bort från mörkret. 

Trots det är inte ljuset det som har störst påverkan på vårt humör menar Arne Loweden. Ljus och motion har en stor påverkan men allra viktigast är att försöka minimera stress i vardagen säger han.