Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 sep 2012 10:17

Undvik sockerfällorna och bli brödsmart

Foto: Christian Örnberg

En mörk fralla med några solrosfrön på toppen är inte ­detsamma som ett nyttigt bröd.

Här visar GI-experten Ewa ­Skiöldebrand vilka bröd du ska hålla utkik efter i mataffären och sockerfällorna du ska undvika.

För många är ett mörkt bröd, gärna med några frön på toppen, synonymt med ett nyttigt bröd. Men riktigt så enkelt är det inte. De mörka bröden kan nämligen vara alldeles för sötade för att räknas som hälsosamma.

- Är det ett dåligt bröd håller du dig inte mätt mer än någon timme, och det påverkar din blodsockerkurva rejält. Men väljer du ett bra bröd håller du dig mätt på frukostmackorna fram till lunch, säger kostrådgivaren Ewa Skiöldebrand. Hon är också grundare av Ewalie, ett ­varumärke för GI-vänlig mat, ­tillsammans med kocken Nathalie Westlund.

Men hur vet man då vilka bröd som är bra? Nästa gång du står där stressad och villrådig bland mataffärens brödhyllor finns några enkla knep att ta till. Börja med att ta en titt på innehållsförteckningen. Står socker eller sirap tidigt är det en varningssignal.

- Brödet innehåller mest av det som står först. Sedan är ingredienserna uppräknade i sluttande ordning, säger Ewa.

Det kan också vara bra att ägna en tanke åt när på dygnet du äter dina smörgåsar. Efter en natts sömn behöver kroppen ny energi och en bra grund att stå på resten av dagen. Då kan en lagom mängd kolhydrater vara bra.

- Man ska äta sina kolhydrater tidigt på dagen. På kvällen ställer kroppen in sig på vila och förbränningen går ner. Men är du en aktiv person som tränar behöver du förstås mer kolhydrater än om du inte gör det, säger Ewa.

Relaterat