Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 okt 2011 14:23

Undvik maten som ger dig huvudvärk

ÄT RÄTT! Kolla listan över maten som kan ge dig huvudvärk.

ÄT RÄTT! Kolla listan över maten som kan ge dig huvudvärk.

Foto: Thinkstock Coulourbox

Färdigmat, starka ostar, rökt korv, lightdrycker, rödvin och choklad. Se upp med vad du äter och dricker – det kan ge dig huvudvärk.
- Det är inte ovanligt att viss mat och dryck ger huvudvärk eller utlöser migränanfall, säger professor Carl Dahlöf.

De flesta av oss drabbas då och då av huvudvärk. Och ungefär 1,3 miljoner svenskar lider av huvudvärkssjukdomen migrän. Många vet att spänningar, stress och sömnbrist kan ge huvudvärk.
Mindre känt är att vanlig mat och dryck är vanliga huvudvärksbovar. Ändå kommer det högt på migrändrabbades egna listor om vad som utlöser ett anfall, berättar Carl Dahlöf, professor och huvudvärksexpert.

Rött vin på tredje plats

- När vi i en undersökning frågade våra migränpatienter om vad som kunde utlösa anfall så kom färgade alkoholdrycker, som rött vin, redan på tredje plats. Och det handlar inte om att man får huvudvärk av alkoholen i sig, utan det kan räcka med ett halvt glas för att få en reaktion, berättar han.

Välkända migränbovar

Citrusfrukter, starka ostar och starkt kryddad mat är andra välkända migränbovar. Ofta tolkar den drabbade det som allergi eller överkänslighet.
- Men det handlar sällan om en riktig födoämnesöverkänslighet eller allergi. Ofta är det ett mysterium varför man får migränanfall av viss mat. Men det naturliga rådet är förstås att undvika mat och dryck som utlöser migränanfall, säger Carl Dahlöf.

Glutamat kan orsaka huvudvärk

Väl dokumenterat är det däremot smakförstärkaren glutamat också kan ge reaktioner, både hos sådana som inte har migrän och de som har det. Symtomen är förutom huvudvärk svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.
- Det kallas ibland för Kinarestaurangsyndromet eftersom det traditionellt har funnits mycket glutamat i asiatisk mat.

Godis som orsakar huvudvärk

Även godis och choklad anklagas för att kunna utlösa huvudvärk och migrän. Men här handlar det sannolikt mer om att snabba kolhydrater ger snabba blodsockersvängningar, menar Carl Dahlöf.
- Det är sannolikt det låga blodsockret man får när man har ätit raffinerat socker som ger huvudvärk. Därför rekommenderar vi att man äter bra kost med långsamma kolhydrater och regelbundna måltider var fjärde timme, säger Carl Dahlöf.