De flesta av oss drabbas då och då av huvudvärk. Och ungefär 1,3 miljoner svenskar lider av huvudvärkssjukdomen migrän. Många vet att spänningar, stress och sömnbrist kan ge huvudvärk.
Mindre känt är att vanlig mat och dryck är vanliga huvudvärksbovar. Ändå kommer det högt på migrändrabbades egna listor om vad som utlöser ett anfall, berättar Carl Dahlöf, professor och huvudvärksexpert.
LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring
Rött vin på tredje plats
- När vi i en undersökning frågade våra migränpatienter om vad som kunde utlösa anfall så kom färgade alkoholdrycker, som rött vin, redan på tredje plats. Och det handlar inte om att man får huvudvärk av alkoholen i sig, utan det kan räcka med ett halvt glas för att få en reaktion, berättar han.
LÄS OCKSÅ: Är din huvudvärk migrän? Så vet du skillnaden
Välkända migränbovar
Citrusfrukter, starka ostar och starkt kryddad mat är andra välkända migränbovar. Ofta tolkar den drabbade det som allergi eller överkänslighet.
- Men det handlar sällan om en riktig födoämnesöverkänslighet eller allergi. Ofta är det ett mysterium varför man får migränanfall av viss mat. Men det naturliga rådet är förstås att undvika mat och dryck som utlöser migränanfall, säger Carl Dahlöf.
Socker och choklad som orsakar huvudvärk
Även godis och choklad anklagas för att kunna utlösa huvudvärk och migrän. Men här handlar det sannolikt mer om att snabba kolhydrater ger snabba blodsockersvängningar, menar Carl Dahlöf.
- Det är sannolikt det låga blodsockret man får när man har ätit raffinerat socker som ger huvudvärk. Därför rekommenderar vi att man äter bra kost med långsamma kolhydrater och regelbundna måltider var fjärde timme, säger Carl Dahlöf.
Glutamat - en dold huvudvärksbov
Smakförstärkaren glutamat, ibland kallad MSG, är en dold huvudvärksbov. Tillsatt glutamat tas upp snabbare av kroppen än naturlig glutamat och är lättare att få i sig stora mängder av.
På innehållsförteckningen kan det stå E620 - E625 men främst E621 (natriumglutamat), Ibland kan det istället stå ”smakförstärkare” eller ”hydrolyserat protein”. Ibland kan dold glutamat dölja sig i andra tillsatser, som kalciumkaseinat, natriumkaseinat, gelatin, autolyserad jäst, jästextrakt, sjögräsextrakt, karragenan och maltodextrin.
Men den som är känslig kan också reagera på naturlig glutamat.
Källa: konsumentsamverkan.se
Lista: Mat du kan få ont i huvudet av
Citrusfrukter
Kan trigga migränanfall hos vissa.
Choklad
Snabba kolhydrater kan ge blodsockerfall som leder till huvudvärk. Undvik!
Godis
Snabba kolhydrater kan ge blodsockerfall som leder till huvudvärk. Undvik!
Starka ostar
I vissa ostar finns ett ämne som heter tyramin som misstänks kunna sätta i gång ett migränanfall.
Jäst
Inlagd eller rökt mat kan också innehålla tyramin vilket vissa reagerar på med migrän. Dit hör exempelvis öl, rökt fisk och surkål. Mogna bananer och favabönor innehåller också tyramin.
Korvar och konserverat kött och rökt fisk
Innehåller höga nitrathalter som hos vissa kan trigga migränanfall.
Koffein
I kaffe eller te kan i hög dos ge huvudvärk. Lägre doser, däremot, kan lindra. Koffeinabstinens är en vanlig orsak till huvudvärk.
Lightdrycker
En del migrändrabbade reagerar på sötningsmedel som aspartam.
Skaldjur
Är en av de vanligare migränutlösarna.
Starkt kryddad mat
Många migrändrabbade reagerar på heta kryddor.
Färgad alkohol som whisky och konjak
Varför dessa tycks kunna utlösa migrän vet forskarna inte, det är sannolikt inte själva alkoholen utan andra ämnen i drycken.
Rött vin
Innehåller flavonoider och tanniner som misstänks kunna utlösa migränanfall.
Vitt vin
Innehåller också det flavonoider och tanniner som misstänks kunna utlösa migränanfall, även om det är vanligare att reagera på rött vin.
Smaksalter och färdiga kryddblandningar som Aromat, Grillkrydda och Allroundkrydda
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Burksoppor
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Färdigmat
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Halvfabrikat
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Pulversoppor
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Såsmixer
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Färdigkryddat kött
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Buljonger
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Smaksatta chips
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Salta nötter
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Snabbmat
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Asiatisk mat
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Storköksmat
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Charkuterier
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Fryst kyckling
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Grillsås
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Snabbnudlar
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Salladsdressing
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Gelatin
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Varmkorv
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Sötsur sås
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Mjölkpulver
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Protein-dryckspulver
Innehåller ofta tillsatt glutamat.
Soja
Innehåller naturlig glutamat.
Marmite (engelskt pålägg)
Innehåller naturlig glutamat.
Parmigiano reggiano (ost)
Innehåller naturlig glutamat.
Vegemite (australiskt pålägg)
Innehåller naturlig glutamat.
Roquefortost
Innehåller naturlig glutamat.
Parmesanost
Innehåller naturlig glutamat.
Sojasås
Innehåller naturlig glutamat.
Torkad shiitakesvamp
Innehåller naturlig glutamat.
Sjögräs som kelp och kombu
Innehåller naturlig glutamat.
Nam pla (Thailändsk fisksås)
Innehåller naturlig glutamat.
Ostronsås
Innehåller naturlig glutamat.
Valnötter
Innehåller naturlig glutamat.
Ansjovissås
Innehåller naturlig glutamat.
Lufttorkad spansk skinka
Innehåller naturlig glutamat.
Källor: Carl Dahlöf, professor och huvudvärksexpert, konsumentsamverkan.se, vardguiden.se, doktorn.com.