De flesta ungdomar äter för lite frukt och grönt och för mycket kött och chark.
1 av 2: De flesta ungdomar äter för lite frukt och grönt och för mycket kött och chark. Foto: Shutterstock.
Dessutom konsumeras för mycket godis, glass, kakor, snacks och läsk, enligt en nationell matvaneundersökning som Livsmedelsverket gjort.
2 av 2: Dessutom konsumeras för mycket godis, glass, kakor, snacks och läsk, enligt en nationell matvaneundersökning som Livsmedelsverket gjort. Foto: Shutterstock.

Undersökning: Ungdomar äter för lite frukt och grönt

De flesta ungdomar äter för lite frukt och grönt och för mycket kött och chark. Dessutom konsumeras för mycket godis, glass, kakor, snacks och läsk, enligt en nationell matvaneundersökning som Livsmedelsverket gjort.

Generellt äter ungdomar för lite frukt och grönsaker. Knappt var tionde äter de 500 gram per dag som rekommenderas för god hälsa.

Enligt undersökningen Riksmaten ungdom som Livsmedelsverket nu presenterar äter unga mer kött och chark än vad som är bra för hälsan och miljön.

LÄS OCKSÅ: Mindre kött och mer grönt förlänger livet

Godis och snask står för 17 procent av mängden kalorier barn får i sig 

Konsumtionen av sötsaker, läsk och snacks har gått ned något sedan den mätning som genomfördes 2003, men står fortfarande för 17 procent av den totala mängden kalorier som de unga får i sig.

"En del ungdomar får i sig betydligt mer än detta vilket är bekymmersamt. Godis, kakor, snacks och läsk tar plats från vanlig mat, vilket kan leda till brist på viktiga näringsämnen", säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket, enligt ett pressmeddelande.

Ungdomar med lågutbildade föräldrar äter mindre grönsaker och fisk och dricker mer läsk än ungdomar vars föräldrar har högre utbildning. Enligt undersökningen är övervikt och fetma vanligare bland de lågutbildades barn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!