Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 23 jun 2004 06:40

Uppdaterad 9 feb 2007 07:49

Två döda av naturmedel

Tusentals svenskar tar naturmedlet Ginkgo Biloba för att må bättre.
Nu slår WHO larm om att medlet kan ge svåra biverkningar.
Två personer har dött av svår hjärnblödning. Det här är allvarligt, säger professor Ralph Edwards vid WHO.
Ginkgo Biloba är ett populärt naturmedel som påstås motverka minnesbesvär, koncentrationssvårigheter, yrsel och öronsusningar. Men nu slår WHO, Världshälsoorganisationen, larm om att medlet kan ge allvarliga biverkningar. Hittills har 525 biverkningsrapporter från 22 olika länder, också från Sverige, kommit in till WHO:s biverkningsenhet i Uppsala. Vanligt är påverkan på blodet, som hjärnblödningar, inre blödningar, blödningar i ögonen, näsblod och stora blödningar vid operation. – Ginkgo Biloba är det naturmedel vi fått flest anmälningar om och med mest allvarliga biverkningar, säger professor Ralph Edwards.

Informera doktorn

Det finns en rad läkemedel som naturmedlet inte bör kombineras med – exempelvis blodförtunnande medel som Waran och vanliga värktabletter som Magnecyl och Ipren. Diabetiker bör också vara försiktiga eftersom naturmedlet kan påverka hormonet insulin, enligt Edwards. Nu vill WHO att patienter alltid ska berätta för doktorn om de äter medlet. – Det är också viktigt att upplysa konsumenterna om att det kan finnas risker med naturmedel. Allt som har en effekt kan ha bieffekter, säger Ralph Edwards.

Professorns råd:

  Köp aldrig naturmedel på Internet. Du har ingen kontroll över vad som är i tabletterna. De kan vara overksamma eller rent av farliga.
   Väg alltid nyttan mot riskerna. Ta reda på vilka biverkningar medlet kan ge och vilken nytta du kan ha av det.
    Om du inte blir bättre – eller till och med blir sämre – sluta ta medlet.
     Berätta alltid för din läkare vilka naturmedel du tar.