Annika Eriksson, 40, tandsköterska från Haninge, har sedan barnsben lidit av förstoppning. "Efter en lång kamp blev jag bra. Jag fick rätt hjälp och på några dagar blev jag av med min tröga mage. Förutom medicinen håller jag i gång magen med vardagsmotion och rätt kost.
GAV SIG INTE. Annika Eriksson, 40, tandsköterska från Haninge, har sedan barnsben lidit av trög mage. "Efter en lång kamp blev jag bra. Jag fick rätt hjälp och på några dagar blev jag av med min tröga mage. Förutom medicinen håller jag i gång magen med vardagsmotion och rätt kost. Foto: Christoffer Hjalmarsson
1 AV 2
Annika Eriksson, 40, tandsköterska från Haninge, har sedan barnsben lidit av förstoppning. "Efter en lång kamp blev jag bra. Jag fick rätt hjälp och på några dagar blev jag av med min tröga mage. Förutom medicinen håller jag i gång magen med vardagsmotion och rätt kost.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
2 AV 2
GAV SIG INTE. Annika Eriksson, 40, tandsköterska från Haninge, har sedan barnsben lidit av trög mage. "Efter en lång kamp blev jag bra. Jag fick rätt hjälp och på några dagar blev jag av med min tröga mage. Förutom medicinen håller jag i gång magen med vardagsmotion och rätt kost. Foto: Christoffer Hjalmarsson
Foto: Christoffer Hjalmarsson

Trög i magen? Så kan du slippa besvären

Var femte kvinna drabbas av trög mage eller hård mage och många lider av förstoppning i det tysta.

Annika Larsson, 40 år, från Haninge var en av dessa kvinnor.

– Det var hemskt, men det finns sätt att bli av med förstoppning, säger hon.

Så behandlar du förstoppning

Ät regelbundet

Vikten av att äta regelbundet är viktigt. Magen fungerar bättre. Tarmarna är en slags maskineri som jobbar mycket bättre om du äter regelbundet. De som hoppar över måltider har också en tendens att gå upp i vikt.

Drick

Att dricka vatten är bra, men att du följer din törst är desto viktigare. Att gå omkring med en vattenflaska hela tiden är inte bra eftersom du späder ut kroppsvätskan. Det är bättre att dricka till maten och när man är törstig.

Motionera

När du rör på kroppen rör sig tarmarna också. Har du ett stillasittande jobb kan du ta trapporna i stället för hissen. Gå ett extra varv om du ska till kopiatorn.

Lyssna på din kropp

När du känner att du behöver gå på toaletten ska du gå. Det är viktigt att gå när kroppen signalerar att det är dags. Om du väljer att strunta i signalerna kan dina reflexer försvinna och då blir du mer känslig för förstoppning.

Fibertillskott

Ät mer fibrer. Fibrerna gör att tarmen får arbeta mer och tarminnehållet får en smidigare konsistens. Fibrer ger också en jämnare blodsockernivå, påverkar blodfetterna gynnsamt och bidrar till att skydda mot cancer i tjocktarmen.

Du kan också köpa receptbelagt fibertillskott som linfrö på apoteket eller i en hälsobutik. Det finns olika fibrer som du kan ha i gröt, filmjölk eller vid brödbakning. Men överkonsumera inte. För mycket fibrer kan ge förstoppning.

Undvik stress

Många gånger blir man förstoppad för att man tycker att man inte hinner gå på toaletten eller så struntar man att lyssna på kroppens signaler. Ägna dig en kvart åt att försöka. Lyckas du inte försök igen om en halv timme. Tänk på att inte krysta allt för hårt, speciellt om du lider av hemorrojder.

Kontakta vården

Om inget av tipsen hjälper och det har gått några veckor ska du kontakta din vårdcentral. Men försök först på egen hand att bli kvitt din förstoppning innan du vänder dig till vården.

Vad innebär förstoppning?

• När du tömmer tarmen mindre än två gånger i veckan har du förstoppning och trög mage.

• Du lider också av trög mage när avföringen är hård och svår få fram.

• Drabbar de flesta människor av och till.

• Många kvinnor får förstoppning under den senare delen av menscykeln.

• Det är vanligt att äldre människor får trög mage.

• Att ha trög mage är vanligtvis inte farligt.

• Om du får trög mage utan att det finns någon särskild anledning är det viktigt att du kontaktar läkare.

• En konsekvens av trög mage och förstoppning är hemorrojder och analsprickor, vilket gör ont när du går på toaletten.

En trög mage beror ofta på vad du äter och hur du lever. Fiberfattig och fet mat kan exempelvis ställa till det.

Enligt Bodil Ohlsson, överläkare och professor vid Skånes universitetssjukhus, söker var fjärde kvinna, som lider av förstoppning, inte hjälp utan lider i det tysta.

– Det är pinsamt. Det är lättare att prata om ens sexliv än om förstoppning. En undersökning visar att det tar i snitt sex år innan kvinnorna söker hjälp, vilket är synd, eftersom det går att bli kvitt med trög mage, säger Bodil Ohlsson.

LÄS OCKSÅ: Ont i magen? 5 vanliga orsaker och vad du kan göra

Hormoner kan orsaka förstoppning

Kvinnornas hormonbalans anges vara en orsak till trög mage.

– Man märker skillnaden vid graviditet och menscykeln. Vi vet att progesteron och östrogen har betydelse om magen blir trög, säger Bodil Ohlsson.

Tips vid förstoppning

För att undkomma trög mage spelar tarmarnas aktivitet en stor roll.

– Du får tänka på att tarmarna är som ett maskineri som måste hållas i gång för att den inte ska bli trög. Viktigaste är att äta regelbundet och inte hoppa över måltider, säger Bodil Ohlsson.

Samtidigt är kroppens signaler väsentliga.

– Det är ytterst viktigt att lyssna på kroppens signaler och gå på toaletten när man känner att det är dags. Struntar du i signalerna är risken att reflexerna försvinner, vilket gör att du lättare blir förstoppad.

Håller sig aktiv

Sedan barnsben har Annika Eriksson lidit av förstoppning. Hon försökte bli bra på egen hand genom fiberrikt mat och träning.

– Min mage var alltid vätskefyllt och svullen och jag gick sällan på toaletten. Jag fick ofta frågan om jag var gravid, säger Annika Eriksson.

Känslan av att inte bli tagen på allvar fanns ofta där. Men Annika Eriksson gav sig inte.

– Det är tabubelagt att prata om förstoppad. Men det gäller att stå på sig och inte ge upp.

Ny behandling mot förstoppning

Sedan i höstas är hon kvitt sin tröga mage. En ny receptbelagd medicin på marknaden blev hennes räddning.

– Nu kan jag gå på toaletten nästan varje dag. Innan medicinen kunde det bli vart femte eller sjunde dag. Jag har fått ett helt annat liv. Samtidigt håller jag mig aktiv och äter rätt för att underlätta för tarmarnas arbete, säger Annika Eriksson.