Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 jun 2013 09:00

Trög i magen? Så kan du slippa besvären

<span>Annika Eriksson, 40, tandsköterska från Haninge, har sedan barnsben lidit av förstoppning. &quot;Efter en lång kamp blev jag bra. Jag fick rätt hjälp och på några dagar blev jag av med min tröga mage. Förutom medicinen håller jag i gång magen med vardagsmotion och rätt kost. <br></span>

Annika Eriksson, 40, tandsköterska från Haninge, har sedan barnsben lidit av förstoppning. "Efter en lång kamp blev jag bra. Jag fick rätt hjälp och på några dagar blev jag av med min tröga mage. Förutom medicinen håller jag i gång magen med vardagsmotion och rätt kost.

1/2

Foto: Christoffer Hjalmarsson

GAV SIG INTE. Annika Eriksson, 40, tandsköterska från Haninge, har sedan barnsben lidit av trög mage. &quot;Efter en lång kamp blev jag bra. Jag fick rätt hjälp och på några dagar blev jag av med min tröga mage. Förutom medicinen håller jag i gång magen med vardagsmotion och rätt kost. Foto: Christoffer Hjalmarsson<br>

GAV SIG INTE. Annika Eriksson, 40, tandsköterska från Haninge, har sedan barnsben lidit av trög mage. "Efter en lång kamp blev jag bra. Jag fick rätt hjälp och på några dagar blev jag av med min tröga mage. Förutom medicinen håller jag i gång magen med vardagsmotion och rätt kost. Foto: Christoffer Hjalmarsson

2/2

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Var femte kvinna drabbas av trög mage eller hård mage och många lider av förstoppning i det tysta.

Annika Larsson, 40 år, från Haninge var en av dessa kvinnor.

– Det var hemskt, men det finns sätt att bli av med förstoppning, säger hon.

En trög mage beror ofta på vad du äter och hur du lever. Fiberfattig och fet mat kan exempelvis ställa till det.

Enligt Bodil Ohlsson, överläkare och professor vid Skånes universitetssjukhus, söker var fjärde kvinna, som lider av förstoppning, inte hjälp utan lider i det tysta.

– Det är pinsamt. Det är lättare att prata om ens sexliv än om förstoppning. En undersökning visar att det tar i snitt sex år innan kvinnorna söker hjälp, vilket är synd, eftersom det går att bli kvitt med trög mage, säger Bodil Ohlsson.

LÄS OCKSÅ: Ont i magen? 5 vanliga orsaker och vad du kan göra

Hormoner kan orsaka förstoppning

Kvinnornas hormonbalans anges vara en orsak till trög mage.

– Man märker skillnaden vid graviditet och menscykeln. Vi vet att progesteron och östrogen har betydelse om magen blir trög, säger Bodil Ohlsson.

Tips vid förstoppning

För att undkomma trög mage spelar tarmarnas aktivitet en stor roll.

– Du får tänka på att tarmarna är som ett maskineri som måste hållas i gång för att den inte ska bli trög. Viktigaste är att äta regelbundet och inte hoppa över måltider, säger Bodil Ohlsson.

Samtidigt är kroppens signaler väsentliga.

– Det är ytterst viktigt att lyssna på kroppens signaler och gå på toaletten när man känner att det är dags. Struntar du i signalerna är risken att reflexerna försvinner, vilket gör att du lättare blir förstoppad.

Håller sig aktiv

Sedan barnsben har Annika Eriksson lidit av förstoppning. Hon försökte bli bra på egen hand genom fiberrikt mat och träning.

– Min mage var alltid vätskefyllt och svullen och jag gick sällan på toaletten. Jag fick ofta frågan om jag var gravid, säger Annika Eriksson.

Känslan av att inte bli tagen på allvar fanns ofta där. Men Annika Eriksson gav sig inte.

– Det är tabubelagt att prata om förstoppad. Men det gäller att stå på sig och inte ge upp.

Ny behandling mot förstoppning

Sedan i höstas är hon kvitt sin tröga mage. En ny receptbelagd medicin på marknaden blev hennes räddning.

– Nu kan jag gå på toaletten nästan varje dag. Innan medicinen kunde det bli vart femte eller sjunde dag. Jag har fått ett helt annat liv. Samtidigt håller jag mig aktiv och äter rätt för att underlätta för tarmarnas arbete, säger Annika Eriksson.

Relaterat