Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 sep 2012 15:20

Tricket som får barnen att äta mer grönsaker

Foto: Yury Minaev

Grönsaker jobbar oftast i motvind, framför allt hos barn.

Men nu har amerikanska forskare kommit på ett enkelt trick för att få barn att äta mer av de inte alltid så populära tillbehören.

Vad äter du helst, morötter eller krispigt goda morötter? Och, om du är ett barn, föredrar du Super X-Action Spenat i stället för bara spenat?

Byta namn på maten

Faktum är att det går att få barn i låg- och mellanstadiet att äta betydligt mer frukt och grönt bara genom att byta namn på maten. Det visar forskare vid Cornell University i USA i två olika studier som redovisas i Preventive Medicine.

I den första studerades hur mycket morötter barnen i en skola åt under tre dagar. Dagarna liknade varandra förutom att morötterna hette "X Ray Vision Carrots" den andra dagen. Plötsligt blev 66 procent av morötterna uppätna, jämfört med 32 respektive 35 procent de andra två dagarna.

I den andra studien jämfördes konsumtionen av grönsaker under två månader i två skolor. Under den andra månaden bytte grönsakerna namn i den ena skolan, men inte den andra. Konsumtionen ökade med 99 procent.

Vuxna är lika lättlurade

Artikelns huvudförfattare, Brian Wansink, har tidigare visat att vi vuxna är lika lättlurade. Mat på restauranger får i genomsnitt bättre omdömen om menyerna innehåller deskriptiva namn, som "mör grillad kyckling" i stället för bara "grillad kyckling".

 

Av TT