Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 jul 2010 10:08

Uppdaterad 28 jul 2010 21:39

Transsterilisering splittrar partier

Foto: Daniel Sidenbladh

I dag kräver lagen att transsexuella steraliserar sig.
Men frågan splittrar partierna, skriver Dagens Nyheter.
I dag drar Pride-festivalen i Stockholm i gång ordentligt. På fredag ska riksdagspartiernas ledare, förutom KD:s Göran Hägglund, debattera hbt-politik. Högst på agendan är debatten kring transsexuella.
Cirka 40 personer om året får tillstånd att byta kön i Sverige. Kraven för att få göra detta är att personen steraliserar sig, skiljer sig om han eller hon är gift och att denne har uppnått myndighetsålder.

Vill ta bort kravet

Lagen är från 1972. I juni i år kom Socialstyrelsen med en rapport som föreslog bland annat att kravet på steralisering skulle ses över.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet kräver att steraliseringskravet slopas. Moderaterna vill utreda frågan en gång till. Kristdemokraterna har inte tagit ställning. Centerpartiets talesperson i hbt-frågor vill ta bort kravet på steralisering, men partiet har ännu inte tagit ställning.
- Det är ett fruktansvärt svek mot transpersoner att inte göra några förändringar trots att det sedan flera år finns ett lagförslag som till stora delar går att använda, säger Ylva Johansson, socialdemokraternas socialpolitiska talesperson, till Dagens Nyheter.