Foto: Sigrid Olsson

Yoga och meditation kan ändra strukturen på dina celler

Fenomenet har inträffat när patienterna tror att de fått behandling och börjat känna sig bättre. Detta trots att de alltså inte har fått medicin utan praktiserat mindfulnessövningar som yoga och meditation, skriver IFLScience.com.

88 kvinnor har slumpmässigt delats in i olika grupper. Alla har varit i 55-årsåldern och överlevt bröstcancer, men fortfarande lidit av emotionell stress.

Man tog blodprov på alla deltagarna innan studien som varade under 12 veckor inleddes.

Linda Carlson vid Tom Baker Cancer Centre in Alberta, Kanada huvudförfattare till studien som publicerats i tidskriften Cancer.

 

LÄS MER: Bevisat: Mindfulness fungerar på ångest

LÄS MER: Medicinsk yoga kan lindra plågsam värk

 

Grupperna behandlades helt olika. Den ena fick på 90-minutersmöten varje vecka där man helt fördomsfritt diskuterade och praktiserade Hatha Yoga - något deltagarna också fick praktisera 45 minuter varje dag i hemmet.

Den andra gruppen träffades också 90 minuter per vecka, men där pratade man mer om känslor, både positiva och negativa. De fick också en 6 timmar lång workshop där man diskuterade stressreducerande tekniker.

 

Efter de tolv veckorna tog återigen ett blodprov på alla deltagare och en avsevärd skillnad i nivåerna skulle visa sig.

- Vi vet redan sedan tidigare att psykosociala igrepp som mindfulness och meditation kan få en människa att må mentalt bättre, men nu har vi för första gången bevis på att det också kan påverka vår biologiska uppbyggnad, säger Carson.

 

LÄS MER: Har du ont i kroppen? Så tränar du dig frisk

 

Upptäckten är intressant och studien visar att våra sinnen och kroppar kan påverka varandra med rätt verktyg.

Carson kommer att göra en större studie med en större kontrollgrupp under en längre period för att se om resultatet håller i sig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!