Rachel Bråthéns nya bok som hon just nu promotar i Stockholm.
1 AV 8
Foto: Instagram/yoga_girl
2 AV 8
Rachel Bråthéns nya bok som hon just nu promotar i Stockholm.
3 AV 8
Foto: Instagram/yoga_girl
4 AV 8
Foto: Instagram/yoga_girl
5 AV 8
Foto: Instagram/yoga_girl
6 AV 8
Foto: Instagram/yoga_girl
7 AV 8
Foto: Instagram/yoga_girl
8 AV 8
Foto: Instagram/yoga_girl

Yoga Girl – bilderna som gjorde henne till världsstjärna

Yoga girl gör succé!

Har du hört talas om Rachel Bråthén?

Förmodligen inte.

Men Yoga Girl kanske du har koll på.

Med över en miljon följare på Instagram är hon en av Sveriges största sociala medier-stjärnor.

 

FULL ENGLISH VERSION HERE!

Anne-Sofie Näslund

SVENSKAR SOM ÄR STORA PÅ INSTAGRAM

Pewdiepie:

Felix Kjellberg, Youtubestjärna: 3 091 832.

Tattoos_of_Instagram:

Kevin Bergendahl, företagare: 1 888 957.

Avicii:

Tim Bergling, dj: 1 248 081.

Yoga_girl:

Rachel Bråthén, yogainstruktör: 1 136 619.

Kenzas:

Kenza Zouiten, modell och bloggare: 939 617.

Annanystrom:

Anna Nyström, modell: 935 773.

Wisslaren:

Christoffer Collin, fotograf: 786 005.

Första gången ber Rachel att jag ska ringa tillbaka. Tio minuter senare:

- Förlåt! Jag stod på händer mitt på Drottninggatan.

Va?

- Ja, alltså vi skulle ta några fina bilder. Hahaha!

Den som varit inne på Rachels instagramkonto är van. Skillnaden är bara att hon tillfälligt bytt stränderna på Aruba mot Stockholm för att promota nya boken "Yoga Girl". Undertiteln är "Att finna lycka, skapa balans och leva med ett öppet hjärta", men genom boken förstår man att hon inte alltid levt så. Rachel beskriver tonåren som en katastrof, hon var arg, drack, testade droger och rymde hemifrån.

LÄS OCKSÅ: 10 vetenskapliga sätt att snabbt stressa ner

Yoga girl: "Minns hur lätt det är att känna sig vilsen"

- När jag tänker på de åren minns jag hur lätt det är att känna sig vilsen. Många unga tjejer mår jättedåligt och jag hamnade i en destruktiv bana. Sen bestämde mamma att någonting behövde göras för att få mig glad och skickade mig till ett meditationscenter - och på den där vägen är det.

Du hittade yogan och lugnet, det låter så enkelt. Var det det?

- När jag väl hittade min grej var det enkelt. Det var som att jag väntat på någonting som skulle hjälpa mig. Jag tror att man måste vara öppen för att få ett fint liv. När man känner att allting är emot en är det jättesvårt, men så fort jag hittade vägen såg jag dörrar överallt.

Du lämnade Sverige som 18-åring och under en semesterresa till Aruba träffade du din blivande man - och sen bara körde du?

- Ja, jag bara körde, så var det! Jag bodde i Costa Rica i tre år och lärde mig allt om yoga och det spirituella, sen var jag på semester och träffade Dennis. Och blev jättekär, jag kände honom i fem dagar innan jag flyttade dit. Det var pang!

1,1 miljon följare

Efter ett par år som yogalärare i Aruba startade Rachel en Facebooksida, mest för att eleverna skulle ha koll på uppdateringar i schemat. Hon la också upp inspirerande bilder och när Instagram kom blev det en naturlig fortsättning. Sen gick det undan. Tusen följare blev tiotusen och hundratusen. I dag har hon otroliga 1,1 miljon följare - och reser jorden runt för att leda yogaklasser, workshops och retreats för sina fans.

- Det råkade bara bli så stort. Faktiskt! Folk undrar vad jag hade för tricks, men det var inga tricks. Men man lär sig vad folk är intresserade av. Jag bor på en fin strand och göra yogaposer, men det var ingen taktik bakom.

Hur ofta känner folk igen dig?

- Hela tiden, överallt! Folk vill kramas och ta bilder. Jag var i en liten stad i Estland nyligen där människor kom fram hela tiden.

Dina bilder har alltid varit inspirerande och härliga, men efter att din bästa kompis dog i våras var du väldigt, väldigt ledsen. Hur togs det emot?

- Faktiskt helt fantastiskt. Jag kunde inte ljuga och låtsas att allt var bra och samtidigt var det ett sätt att läka. Men jag förlorade väldigt många följare, de som bara ville se en snygg tjej på en strand försvann. Hela följarskaran kördes genom en tvättmaskin och de som inte ville ha något djupare sorterades bort.

"Skulle kunna bli en hel bok"

Samma dag, nästan i samma sekund, som vännen dog i en bilolycka, föll Rachel ihop med akuta magsmärtor. Hon hamnade på sjukhus och blindtarmen opererades bort. När hon vaknade fick hon veta att vännen var död.

- När man hamnar i kris är det tur om man har EN person som kan stötta en. Jag hade mina närmsta omkring mig, men jag hade också mina följare som skrev till mig varje dag.

- Det var nätkärlek på en nivå som var helt otrolig. Jag låg vaken på nätterna och läste alla kommentarer och varje gång något kändes lite extra gjorde jag en skärmdump. Nu har jag en telefon med tusentals positiva bilder. Det skulle kunna bli en hel bok.

"Måste vara med hjärtat"

Du pratade innan om unga tjejer som mår dåligt. Hur mycket ansvar känner du för vad du lägger upp?

- Det är ett jättestort ansvar. Jag träffade en kvinna som arbetar med tjejer med ätstörningar som berättade att de använt mitt instagramkonto som inspiration i behandlingen. Då kände jag wow, jag måste fortsätta och det måste vara med hjärtat.

Jag tänker att du tjänar mycket pengar. Är du rädd för att det där med hjärtat ska försvinna?

- Nej. Jag hade kunnat tjäna jättemycket pengar men jag har sagt nej till stora, stora märken som Nike som ville att jag skulle vara deras ansikte utåt. Det är verkligen inte vad jag vill göra.

- Jag kan inte säga så mycket ännu för ingenting är riktigt klart, men jag har varit i kontakt med välgörenhetsorganisationer och saker är på gång. Ska jag tjäna pengar vill jag att det ska gå till något bra.