1 AV 3
Foto: Evgeny Atamanenko
2 AV 3
Foto: Christian Örnberg
3 AV 3

Yoga – 12 anledningar till att det är bra för dig

Yoga är bra både för kropp och själ. Enligt forskning kan yogan sänka blodtrycket, minska stress och ryggvärk samt användas som rehabilitering av hjärtpatienter. Som bonus kan yoga höja förbränningen, förbättra matsmältningen, styrkan, balansen och smidigheten.

Yogan är flera tusen år gammal och har sitt ursprung i Indien. Yoga består av flera delar, både praktiska som de fysiska positionerna och andningsövningarna, men också meditation och filosofi.

I dag finns massvis av olika yogaformer, gemensamt för dem är att man strävar efter att balansera kropp, själ och sinne. En del är mer fysiskt ansträngande, som ashtanga yoga och power yoga, andra som till exempel medicinsk yoga och kundalini yoga är lugnare rent fysiskt.

Oavsett vilken form du väljer så kan du få positiva hälsoeffekter. Vanliga effekter är ökad styrka, balans och rörlighet, bättre matsmältning, mindre värk och stresskänslor. Yoga används till och med inom vården, där yoga till exempel kan vara en del i behandling vid utmattningssyndrom, högt blodtryck, ryggvärk och hjärtsjukdom. Både svensk och utländsk forskning har också bevisat att yoga har effekt vid dessa och flera andra sjukdomstillstånd.

LÄS MER: Yoga ger bättre kropp och ett starkare psyke

Yoga - hälsovinster:

1. Mindre värk i till exempel rygg och leder

2. Ökad rörlighet

3. Bättre balans

4. Ökad förbränning och ämnesomsättning

5. Förbättrad matsmältning

6. Mindre stress och bättre sömn

7. Förbättrad lungkapacitet

8. Sänkt blodtryck

9. Uthålligare och starkare muskler

10. Stärkt hjärta

11. Mindre migrän

12. Stärkt immunförsvar

Victoria Silvstedt yogar på stranden. Foto: Miamipixx/Vem/Sbmf/Fameflynet Pi

 

Källor: sv.mediyoga.com, "Poweryoga" av Ulrica Norberg (Ica bokförlag).