Yoga är en tusenårig träningsform som på senare tid paketerats om i olika former.
1 av 2: Yoga är en tusenårig träningsform som på senare tid paketerats om i olika former. Foto: Shutterstock
Nu har vinyoga kommit till Sverige.
2 av 2: Nu har vinyoga kommit till Sverige. Foto: Shutterstock

Nya trenden för livsnjutare: Dricka vin och yoga

Tröttnat på solhälsningen eller bara sugen på att njuta lite mer av yogan? 

Goda nyheter! En ny trendig yogaform har kommit till Sverige.

Vinyoga kombinerar hög sinnesnärvaro och avslappning med vin.

Cornelia Thomasson

Den gamla klassiska yogan har med åren fått lämna plats för diverse trendiga alternativ och korsbefruktningar: Ölyoga, paddle board-yoga och yoga med en get är några exempel.

Senaste i raden är en yogaform för riktiga livsnjutare: vinyoga. En upplevelse där yogasessioner kombineras med provning av olika viner.

Yogan gör vinet mer njutbart

Det är Yogamottagningen och The Winery Hotel i Stockholm som nu tagit initiativet att förena den tusenåriga träningsformen med vin och god mat enligt ett koncept som de kallar för "winery yoga".

Idén kom när Sarah Djerf, vingårdsarbetare på The Winery Hotel, besökte en vingård i  Toscana på en resa med Yogamottagningen.

– När det kommer till både vin och yoga så talar man ofta om balans. Vi eftersträvar att visa att det går att kombinera sundhet med vin och god mat. I dagens samhälle finns det ett behov av att stanna upp och njuta, säger Sarah Djerf.

Hon menar att yogan skärper sinnena, så att upplevelsen av vinet och maten blir mer njutbar. 

– En del är kritiska till kombinationen. Men det handlar inte om att dricka vin, bli full och sen göra yoga, utan se vad som förenar de två sakerna. 

LÄS MER: Ölyoga gör succé – nu kommer nya trenden till Sverige 

Så här går winery yoga till

Sarah förklarar att deltagarna kommer att befinna sig i en yogasal, smyckad för att föra tankarna till Toscana. Efter en presentation kommer de att få prova på en sinnesmeditation, tänkt att stärka medvetande och närvaro. Sedan är det dags att prova viner.

Men några klirrande glas kommer inte in i bilden, än. I stället kommer deltagarna att få visualisera. 

– Då kommer jag att gå igenom en vinanalys där gästerna får blunda och föreställa sig hur det är att öppna en flaska vin. Hur låter det? Hur doftar det? Vad lämnar vinet för känsla i munnen? säger Sarah Djerf.

Tillsammans kommer de att gå igenom känslan av vinet, synen och slutligen smaken. Efter att ha gjort detta avslutas sessionen med fler yogaövningar. Först därefter serveras vinet.

Vinyoga är ett nytt fenomen i Sverige

Fenomenet tycks vara nytt i Sverige men vinyoga, eller "vino and vinyasa", är ett koncept som blivit populärt i exempelvis USA och Tyskland, i olika varianter. 

Visa koncept går i stället ut på att man provar vinet i yogasalen, mellan eller under övningarna. I en artikel på livstilssajten Everup beskriver den amerikanska journalisten Wendy Rose Gould hur hon gått på vinyoga i Palm Springs. Där jobbade deltagarna inte lika mycket med visualisering, utan varvade yogaövningar med prover av olika sorters viner