1 av 2 Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
2 av 2

Meditation kan ha hjälpt de thailändska grottpojkarna

De thailändska grottpojkarna är äntligen ute och halva världen spekulerar i om tränarens bakgrund som munk har något att göra med hur pojkarna mådde och mår. Kan meditation vara en av anledningarna till att de behöll lugnet? 

Intresset för meditation har exploderat de senaste åren. Även om majoriteten av svenska folket inte mediterar så vet nog de flesta vad meditation är. Och det finns inte många saker som väcker lika mycket reaktioner. I ett samhälle där var och varannan människa lever under stress försöker man gripa varje halmstrå för att hitta alternativa metoder. En del av kritiken när det gäller meditation handlar om att man tycker att det är en flum-metod medan andra är övertygade att det är en bra alternativ metod vid till exempel stressbehandling. 

LÄS MER: Meditation kan ändra strukturen på dina celler 

Stor satsning på meditationsforskning världen över

I USA har i dag många av de mest välrenommerade universiteten egna forskningscentrum med fokus på kontemplativ neurovetenskap. Harvard, Stanford och Yale driver till exempel seriös forskning kring detta. Även i Sverige forskas det en hel del. Psykiatern och forskaren Karin Ekdahl är ett exempel och hon har bland annat arbetat med meditation som stressreducering i flera år. Men forskningen kan ha en del problem, då man till exempel inte kan göra dubbelblinda studier som anses speciellt trovärdiga (dvs såna studier där varken läkare eller deltagare vet om de har fått placebo eller inte) 

Hypoteser om grottpojkarnas meditation

Forskaren Leah Weiss från Stanford beskriver i CNBC hur hon tror att meditation antagligen var det avgörande för pojkarna. Meditation är en "plats" dit buddister går till när de är under stress och i fara, menar Weiss. Och i fallet med grottpojkarna kan det ha hjälpt både för att de led på brist på mat, hade dåligt med syre men även för att de var under extrem psykisk press. Enligt henne hjälper meditation att sakta ner hjärtverksamheten, andningen och metabolismen samtidigt som det minskar stresshormonerna. 

LÄS MER: Yoga gör dig mer fokuserad 

Metaanalys visar resultat

I Läkartidningen kan man läsa om forskare på John Hopkins University som har gjort en stor metaanalys på över 17800 forskningsrapporter för att se hur meditationsforskningen såg ut. Metaanalysen visade att mindfulnessbaserade program hade en nästan måttlig effektstyrka på ångest, depression och smärtsyndrom. Det var däremot svårt att se om det hade någon som helst effekt på uppmärksamhet, ätstörningar, sömn och vikt. Som med allt annat krävs det alltså fler studier för att verkligen säkerställa att meditation funkar. Men att meditationen kan ha något att göra med att de thailändska pojkarna mådde så bra i grottan och inte drabbades av extrem ångest verkar kanske inte vara helt taget ur luften om man tittar på meditation ur ett forskningsperspektiv. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande