Shanti-Som är en liten oas. Förutom yogan har man lagt energi på maten - som är både hälsosam och utsökt. Kocken hämtar kryddorna från den egna örtträdgården.
1 av 5: Shanti-Som är en liten oas. Förutom yogan har man lagt energi på maten - som är både hälsosam och utsökt. Kocken hämtar kryddorna från den egna örtträdgården. Foto: Huib Nederhof
Yoga ett par gånger om dagen och däremellan softa i trädgården och smutta på detoxjuicer - några dagar på ett yogaretreat är en ljuvlig tillvaro.
2 av 5: Yoga ett par gånger om dagen och däremellan softa i trädgården och smutta på detoxjuicer - några dagar på ett yogaretreat är en ljuvlig tillvaro. Foto: Huib Nederhof
Ägaren har hämtat inspiration från lyxiga spa-anläggningar på Bali och i Thailand.
3 av 5: Ägaren har hämtat inspiration från lyxiga spa-anläggningar på Bali och i Thailand. Foto: Huib Nederhof
Klasserna är ofta små, så du får mycket uppmärksamhet och personliga råd.
4 av 5: Klasserna är ofta små, så du får mycket uppmärksamhet och personliga råd.
Tända ljus och blommor sprider lugn.
5 av 5: Tända ljus och blommor sprider lugn. Foto: Huib Nederhof

Bli stark, sund & lugn - följ med på yogaläger

Bygg upp kroppen och lugna sinnet med hathayoga i de andalusiska bergen i Spanien. Dagen inleds med fysisk yoga och avslutas med stretch och meditation. Häng med Expressens reporter till ett yogaretreat.

Tidig morgon. I yogasalen är ljusen tända, mattorna utbredda och yogalärare Petra Lindros sitter i lotusställning med slutna ögon.

- Vi är stilla ett tag och bara andas. Snart kommer vi att väcka kroppen med några solhälsningar, säger hon med mjuk röst.

Ovanligt elegant

Vi befinner oss på Shanti-Som Wellbeing Retreat som ligger i en grön dal, omgiven av mandelträd och betande hästar, mitt i naturreservatet Sierra de las Nieves i Andalusien. Utsikten från yogacentret kan nästan inte bli bättre. Men också själva interiören är estetisk. Här behövs egentligen varken yoga eller meditation för att känna lugnet: det fixar färska blommor, tända ljus och väggar smyckade med lokal konst. Shanti-Som Wellbeing Retreat är ett ovanligt elegant yogaretreat och att ägaren har hämtat inspiration från lyxiga spa-anläggningar och yogaretreats på Bali och i Thailand är uppenbart. Arkitekturen är balinesisk, trädgården orientalisk och många behandlingar på spaavdelningen har österländskt ursprung.

Tar lydigt ut rörelserna

Vi är bara några få personer i yogalokalen, så det går varken att fuska eller att gömma sig. Slappnar man av för mycket är Petra Lindros där och korrigerar ställningen ("Anna, försvann du i tankarna?"). Så vi nyblivna yogisar tar lydigt ut varje rörelse. Just i dag är det en dynamisk och fysiskt krävande yoga vi tränar. Efter en och en halv timme är musklerna slutkörda och kroppen darrar vid varje ansats att ställa sig i en ny yogaposition.

- Nu är det dags för vila, savasana. Den är lika viktig som själva träningen, säger Petra Lindros.

Jag lägger mig på mattan, får en varm filt över kroppen, en lavendelpåse över ögonen och slappnar av - och endorfinerna strömmar genom kroppen.

Att vara på ett yogaläger är en lätt absurd tillvaro. Inga dead­lines, inga barn, ingen mat som ska lagas och inget hus som ska städas. Det enda jag ägnar tankemöda är vad jag ska äta, om det möjligtvis sträcker någonstans i kroppen, och om jag rentav är lite trött? Den enorma ego-fokuseringen har förhoppningsvis en positiv effekt: att grundlägga bra vanor som jag kan ta med mig hem till Sverige.

Dagar med rutin

Ännu är det dock för tidigt att tänka på hemfärd. Dagarna får snart ett slags rutin: Upp tidigt. Morgon­yoga (ganska aktiv för att väcka kroppen). Meditation. Frukost. Vandra i bergen. Lunch. Siesta. Ett besök i ångbastun på relaxavdelningen. Yinyoga (en lättare yoga som passar bra på kvällen). Meditation. Middag. Kvällste. Tidig sänggång.

Maten är ett kapitel för sig. Socker och vetemjöl står inte högt i kurs, det gör däremot närodlade och säsongsbaserade råvaror. Jag har valt att gå "all in" och adderat ytterligare hälsotänk i kosten: jag äter helvegetariskt, och dricker varken alkohol eller kaffe och svart te. Låter ju trist, men det är det faktiskt inte. Det är obegripligt att förhållandevis enkel mat kan vara så god. Största mysteriet är den himmelska chokladkakan, som enbart tycks vara gjort på 74-procentig choklad, olivolja och salt.

Så är det dags för dagens andra yogapass. Det finns en stor fördel med att befinna sig på ett läger och ha två pass om dagen - med samma yogalärare. Petra Lindros lär snart känna våra kroppar och kommer med förslag på individuella övningar. Överfulla klasser i Sverige känns avlägsna. Så här mycket uppmärksamhet har jag aldrig fått på yogamattan. Petras skarpa öga spanar direkt in vad min kropp klarar av och vad jag behöver träna (bröstryggen - jag sitter för mycket vid datorn) och baksidan av benen (för mycket löpning utan ordentlig, efterföljande stretch).

Testar te

Efter yogalektionen fördjupar jag mig i te-menyn - en mindre roman som förklarar skillnaden mellan olika teer och vad de har för kvaliteter. Lakritssmakande och relaxande "Calming Moon" har blivit min kvällsfavorit, och energigivande "Jasmine Downy Pearls" (luktar jasmin och honung) mitt morgonte. Och starka, men söta "Matcha" håller mig vaken när jag läser böcker under dagarna.

Det hälsosamma levernet på yogalägret kan faktiskt kombineras med annan form av semester. Den som känner för det kan varva yogaställningar med Marbellas fartiga liv (Marbella ligger en kvarts bilkörning härifrån). Golfspelare har sitt på det torra - här finns flera banor i närheten. Och den vandringssugne har en uppsjö leder att välja mellan.

Tips för framtiden

Veckan närmar sig sitt slut och Petra Lindros ger oss framtida råd: Jag får tips om hur jag ska smyga in yogan i vardagen. Bort med högtflygande ambitioner som att fyra gånger i veckan ta sig till en yogalokal 15 kilometer från bostaden. Istället får jag tips på tio övningar som jag kan göra hemma ("tjugo minuter är bättre än inget alls").

Jag håller tummarna för mitt nya liv, och hoppas att upplägget inte kommer att falla bara för att några intensiva arbetsveckor och en förkylning kommer emellan. Namaste!

Om yogalägret

Resa dit: Flyg till Malaga. Buss till Marbella och därefter taxi. Transfer från flygplatsen, ca 750 kr.

Bästa tiden: Varmt och torrt på sommaren, behagliga vårar och höstar, svalare på vintern.

Yogaform: Baserat på hatha, med influenser från ashtanga, iyengar och jivamukti.

Ta med: Yogakläder, vandringskängor (retreatet ligger vid ett naturreservat), varm tröja om du reser under hösten och vintern. Till måltiderna rekommenderar hotellet att man byter om. Yogamatta finns på plats.

Kostar: Cirka 12 500 kronor inklusive helpension.

Meny - under en dag:

Frukost: Sojamjök med flingor. Färskpressad apelsinjuice. En shot med ingefära (starkare än snaps). Färsk fruktsallad. Grönt te.

Mellanmål: Detoxdrink med rödbetor, spenat, selleri, äpple.

Lunch: Varm tofusallad med wokade grönsaker. Grönt te.

Mellanmål: Smoothie av banan, kokosmjölk, tahinipasta, kanel.

Middag: Getostsallad till förrätt. Havsabborre med spenat, röda bönor och grön thaisås till huvudrätt. Chokladkaka av 74-procentig choklad, men varken socker eller vetemjöl, till efterrätt. Grönt te.

Tre andra yogaresor:

1. Ashtanga i finska skärgården

Yoga på en liten ö utanför Hanko, en av Finlands sydligaste kuststäder. Både för nybörjare och dig som vill utvecklas. Njut av finsk bastu, kanotturer och vandringar.

Kostar: Cirka 2 200 kronor för en helgworkshop, inklusive bruncher och middagar. Transporter betalar man själv.

Läs mer: http://www.inshapetravel.se/resmal/finland/finland_ha.asp

 

2. Yoga och mat på Mallorca

Yogaläraren Viveka Blom Nygren åker varje vår och höst till pittoreska Puerto de Sollér på Mallorca med en grupp elever. Med på resan är erfarna kockar som lagar vegetariskt. För både erfarna och noviser.

Kostar: Cirka 6 500 kronor för yoga och helpension. Exklusive resor.

Läs mer: http://www.atmajyoti.se/retreatmallorcasep.html

 

3. Yogasafari i New York

"The big apple" är ett yogamecka med träningsstudios med olika yogainriktningar i varje gatuhörn. Under detta safari guidar yogaläraren Petra Axlund Stegman till sina smultronställen.

Kostar: Cirka 11 150 kronor exklusive flyg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!