Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Så håller du rynkorna borta

Ansiktsyoga: 5 övningar som håller huden ung och spänstig

Yoga gör kroppen stark och smidig, det vet vi sedan länge. Men kan man också yoga sig till yngre hud?

Kanske! Här visar experten upp fem övningar som stärker elasticiteten i ansiktets muskulatur.

Ansiktsyoga har ökat i popularitet de senaste åren. Det finns till och med de som förespråkar det som ett slags naturligt botox, men trots det är det inte en metod som det forskats särskilt mycket på.

2018 presenterades en mindre studie om ansiktsyogans effekter i den vetenskapliga tidskriften JAMA Dermatology. I den ingick en grupp kvinnor i åldern 45-60 som fick ansiktsyoga 30 minuter om dagen i åtta veckor, och sedan varannan dag i ytterligare tolv. Deltagarna fotograferades också före, under och efter experimentet.

Vid en genomgång av fotografierna bedömde dermatologerna som utförde studien att kvinnorna såg yngre ut ju längre de ansiktsyogat. Den upplevda genomsnittsåldern när studien tog sin början var 50,8 år, för att sjunka till 49,6 efter åtta veckor och 48,1 efter 20. I bedömningen såg läkarna att kinderna blivit fylligare ju längre övningarna pågick, något som kan bero på att musklerna blivit större.

Det ska dock understrykas att det rörde sig om en studie med 27 deltagare, fler avhoppare och ett samlat ålderssnitt.

LÄS OCKSÅ: Knepet som funkar när du vill dölja rynkor och fina linjer

Glow och tonade muskler

Så här: Ansiktsyoga kommer troligen inte att trolla bort mimikrynkor och fina linjer, men den som är ute efter att öka blodcirkulationen och få tillbaka lite volym i kinderna kan eventuellt uppnå resultat.

– Ansiktsyoga gör att man får en elasticitet och flexibilitet i musklerna, vilket gör att de tonar sig på samma sätt som när man tränar resten av kroppen. Man får ett internt lyft, precis som när man tränar en biceps, säger Jennie Liljefors, yogalärare och grundare av Altromondo Yoga.

I videon ovan visar hon några vanliga övningar som dels ska stärka musklerna, men också ge lyster till huden.

– Man ökar syresättningen till cellerna och det gör att huden blir lite rosig och glowig, säger Jennie Liljefors.

Men det är inte den enda fördelen:

LÄS OCKSÅ: Guide: Morgonyoga för nybörjare  

– Man blir lugnare när man yogar och den här yogan kan ge en avslappning i ansiktsmuskulaturen. Spänningshuvudvärk kommer ofta av att man drar ihop musklerna i käkparti, ögonparti och panna. Om man fokuserar på de tre områdena så kan jag lova att en stor del av huvudvärken släpper, säger hon.