Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Erika Kits GölevikErika Kits GölevikErika Kits Gölevik
1 AV 2
Erika Kits Gölevik visar tre härliga yogaövningar
2 AV 2
Erika Kits Gölevik
Foto: Shutterstock

13 olika typer av yoga – vilken passar dig?

Yogatrenden växer i rasande takt, och med stigande popularitet ökar också utbudet. Men vad ska man egentligen välja? Vad passar just dig?

Hälsolivs träningsexpert och yogalärare Erika Kits Gölevik guidar dig bland yinyoga, ashtanga, bikram och mediyoga.

Yinyoga

Vad är yinyoga? Återhämtning står i fokus i denna mycket terapeutiska yogaform. Du är passiv och låter gravitationen göra jobbet i positionerna som hålls i 3–5 minuter. Dessa milda men långa stretchar påverkar kroppens bindväv som sitter runt musklerna och länkas samman genom hela kroppen. Det innebär att stretch av en del av kroppen även kan påverka andra delar. Målet är att stilla kroppen och släppa på både fysiska och emotionella spänningar. 

Passar dig som: Längtar efter stillhet och lugn. Många som tränar hårt tycker om yinyoga som ett komplement för att få en mjukare kropp och lugnare sinne. Du med smärtproblematik och hög stressnivå kommer också finna mycket i den här yogaformen.

LÄS OCKSÅ: "10 vanligaste frågorna jag får om yoga" 

Mediyoga - Medicinsk yoga

Mediyoga är en mjuk och meditativ yogaform som fokuserar på andnings-, kropps- och meditationsövningar. Man fokuserar på att utbilda vårdpersonal för att integrera yogan i sjukvården. Du hittar yoga för sängliggande patienter, sittande och fullt rörliga. För den fullt friska finns större medvetenhet, stabilitet och lugn att finna. 

Passar dig som: Behöver yoga anpassad för just dina behov.

Kundaliniyoga

En fysiskt ganska okomplicerad yoga som passar de flesta. Mycket fokus ligger på det spirituella och på att frigöra energi i kroppen. I regel inleds klasserna med att sjunga ett mantra, som sedan följs av kriyas/övningar som upprepas långsamt eller snabbt. Målet är att få blockeringar att släppa så att prana (energi) kan stiga upp genom kroppen.

Passar dig som: Vill ha fysiskt lättillgänglig yoga, och längtar efter spirituell utveckling.

LÄS OCKSÅ: 9 enkla yogaövningar för en friskare rygg 

Ashtanga

En fysiskt krävande yogaform där du arbetar med stående och sittande positioner ur tre olika serier. Varje position förbereder och gör dig stark nog för nästan vilket innebär att du endast går vidare till andra serien när du behärskar första och så vidare. Utöver det fysiska bygger formen på åtta grenar: 

1. Yamas: Yogans ”undvik detta” (inte skada, ljuga, stjäla, avstå från sinnlighet och begär). 

2. Niyamas: Yogans ”försök göra detta” (renlighet, belåtenhet, självdisciplin, daglig praktik, ödmjukhet och nyfikenhet).

3. Asanas: De fysiska positionerna.

4. Pranayama: Andningsövningar.

5. Pratyahara: Rikta sinnet inåt istället för utåt.

6. Dharana: Koncentration. Att kunna styra tankarna till en punkt.

7. Dhyana: Meditation. Att kunna hålla fokus över tid.

8. Samadhi: Eufori, förening – känsla av total fullkomlighet och lycka. 

Passar dig som: Vill utveckla din fysiska styrka och flexibilitet i kombination med mental fokus och närvaro. Mår du bra av rutiner, tydlig progression och att veta vad som komma skall är Ashtangan toppen.

LÄS OCKSÅ: 3 enkla yogaövningar som får dig att slappna av 

Bikram - Hot yoga

Bikramyoga eller hot yoga består av en serie på 26 positioner som utförs i ett rum som är 40 grader varmt och har 40% luftfuktighet.

Värmen ska hjälpa kroppen att bli mjukare, starkare och även göra sig av med slaggprodukter. Hot Yoga utförs också i ett uppvärmt rum, men följer inte bikram-serien utan kan se olika ut.  

Passar dig som: Tycker om värme. Välj bikram om du vill ha en strikt yogaform som utmanar dig både fysiskt och mentalt. Hot yoga är mer fritt. 

Harthayoga

Hartha är en av de mest kända yogaformerna och grunden till många andra yogaformer. Hathayogan kan vara både långsam och noggrann med vila mellan positionerna och mer flödande. Positionerna är stärkande, stretchande och synkroniseras med din andning. Ofta avslutas klasserna med sittande meditation.

Passar dig som: Vill ha en mjuk men stärkande yogaform som gör dig mer fokuserad, lugn och skärpt.

Restorative yoga

En mycket terapeutisk och lugn yogaform där man, med hjälp av kuddar och filtar placerar kroppen i olika positioner för att ge kropp och sinne maximal avlastning. Positionerna påverkar nervsystemet och skapar djup avslappning. 

Passar dig som: Längtar efter lugn, stillhet och återhämtning.

Poweryoga

Poweryoga är den form av yoga som traditionellt funnits på gym. Rörelserna ger både smidighet och styrka. Ordet power syftar på den inre kraft som byggs upp av att frigöra energi i kroppen genom rörelse. Klasserna ser olika ut, så det kan vara värt att leta lite efter en lärare som tilltalar just dig och dina behov.

Passar dig som: Letar efter yoga som stärker både fysiskt och mentalt. 

Yinyasa

Vinyasa betyder att placera (”vi”) i en speciell ordning (”nyasa”). Rörelserna är sammanlänkade och synkroniseras med din andning. Klasserna skiljer sig i intensitet och kan vara både fysiskt krävande och mer mjuka. 

Vinyasa är mer ett sätt att yoga än en yogaform – exempelvis är poweryoga i regel en form av vinyasa. 

Passar dig som: Tycker om variation och mycket rörelse. 

Anusara

Anusara är sanskrit och betyder ”att flöda med grace” eller ”att följa sitt hjärta”. Fysiskt ligger mycket fokus på att förebygga skador och bygga en stark kropp med bra hållning och kroppsmedvetenhet. Andning som synkroniseras med rörelse och meditation för att öka din inre kraft, kreativitet och energi.

Passar dig som: Vill göra yoga på ett säkert sätt och vill lära känna din kropp samtidigt som du skapar plats för inre utveckling. 

Globalyoga

Globalyogan är grundad av svenska Johanna Andersson och är en modern yogaform med fokus på en fysisk praktik som ska hjälpa oss att stärka det mentala och emotionella. Man vill nå nutidens människa som i regel sitter mycket stilla och ofta har en hög mental stressnivå. Klasserna kan vara både stilla och flödande. 

Passar dig som: Vill ha en yogaform som pratar ditt språk och är anpassad för oss med mycket i huvudet och längtan efter mer rörelse. 

Virya

I Viryayoga vill man erbjuda den perfekta mixen av västerländsk lära om kroppen och det mer österländskt andliga. Övertygelsen är att kunskap om kroppen och yogans urgamla läror kan göra nutidens människor gladare, starkare och lugnare. Att fokus på leder och ligament helt enkelt kan samsas med de stora livsfrågorna. 

Passar dig som: Vill ha en tydlig och lättillgänglig yoga som också öppnar upp för mer filosofiska frågor om livet.

Jivamukti

En jivamukti-klass har alltid ett tema och klasserna är uppbyggda kring yogans filosofi, mantran, meditation, fysiska flöden och positioner. Musiken är ofta modern och rörelserna kraftfulla. Sägs vara Madonnas favorityogaform.

Passar dig som: Gillar skön musik, starka rörelser och att koppla det du gör till större livsfrågor.