"10 vanligaste frågorna jag får om yoga"
Vad är yoga? Och för vem? Är det religiöst? Måste man vara vig? Vad betyder egentligen Namasté och varför sjunger man oooouuuum? Hälsolivs tränare och yogalärare Erika Kits Gölevik svarar på de tio vanligaste frågorna om yoga.
Som yogalärare får Erika Kits Gölevik månag frågor om yoga. Här svarar hon på de allra vanligaste.
1. Är yoga religiöst?
Nej. Yoga är inte kopplat till en särskild tro. Däremot finns yogans rötter i delar av världen där hinduism och buddism är ledande religioner. Och yogan kan – om man vill – vara en andlig praktik! Många vittnar om att det som kanske börjar som en rent fysisk praktik med stretch och styrka, med tiden, troligen tack vare att vi ger oss själva stunder att stanna upp, ger en känsla av kontakt inåt och av att vara en del av något större. Om detta ”större” är universum, Allah, Jesus, eller Shiva – det bestämmer du!
YOGA PÅ AMALFI-KUSTEN. Hitta lugnet med yoga, god mat och vandring på italienska Amalfi-kusten – häng med på resa med Hälsoliv och Tara (ANNONS/EXTERN LÄNK TILL BONTRAVEL)
2. Måste jag vara vig för yoga?
Nej, verkligen inte. Däremot är det, lite beroende på vilken yogaform du väljer, troligt att du blir vigare.
3. Vad betyder egentligen aum?
Aum är ett ord på sanskrit som sägs ha kommit till de “rishis” män som vigde sitt liv åt meditation i bergen. Innebörden sägs omfatta livet och universums helhet. Aaaa… står för skapande av universum. Uuuu…står för universums energi och ditt sinne. Mmm… står för den enhet som är du, dina tankar och din energi tillsammans med universum och allt som finns där i.
LÄS OCKSÅ: 3 enkla yogaövningar som får dig att slappna av
PRESENTERAS AV SWIFTR
Swiftr är det nya sättet att träna. Ett medlemskap, 200 studios - obegränsad träning där du befinner dig. Välj fritt mellan gym, yoga, racketsport, kampsport, dans, simning, klättring och en massa annat. Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som Swiftr valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.
4. Vad betyder namaste?
Namaste är sanskrit som uppdelat betyder: ”Namah” – buga, ”as” – jag och ”te” du. Alltså: ”Jag bugar för dig”. Man säger det ofta efter en klass dels som ett tack till de man delat praktiken med, men också med innebörden ”Allt som är sant i mig, ser allt som är sant i dig”.
5. Vilken yogaform ska jag välja?
Testa, de olika formerna skiljer sig ganska mycket åt rent fysiskt. Utgå från vad du känner dig sugen på, eller kanske ännu bättre – vad du tror att du behöver för att väga upp annat i ditt liv. Är du en väldigt aktiv person kanske det känns självklart att välja en dynamisk och fysisk yogaform, när det egentligen är det stillsamma du verkligen behöver och vice versa. Utforska helt enkelt. Här hittar du en guide över de olika yogaformerna.
6. Blir jag vältränad av yoga?
Utan tvekan. De dynamiska formerna av yoga gör dig både stark och mjuk, dessutom kommer du högst troligt att påverka din stressnivå, sömn, aptitreglering till det bättre vilket ytterligare leder till en känsla av både fysisk och mental styrka och stabilitet.
LÄS OCKSÅ: 9 enkla yogaövningar för en friskare rygg
7. På vilket sätt hjälper yoga mot stress?
På flera sätt! Bara det faktum att du stannar upp rent fysiskt en stund kommer att hjälpa även tankarna att dra ner på tempot. Dessutom påverkar den djupa andningen ditt parasympatiska nervsystem som reglerar vila och återhämtning. Även framåtfällningar påverkar det parasympatiska nervsystemet och lugnar dig. Slutligen sätter sig ofta stress som fysiska spänningar i kroppen, vi spänner oss omedvetet helt enkelt – speciellt i käkar, nacke, axlar och höftparti – att hjälpa kroppen att rent fysiskt bli av med spänningar kan lätta även på de mentala och känslomässiga spänningarna.
8. Måste man yoga varje dag om det ska ge något?
Absolut inte. Men vetskapen om att bara några djupa andetag och en skön framåtfällning omdelebart kan påverka hur du mår gör yogan väldigt tillgänglig – var som helst, när som helt, och för den som vill – dagligen.
YOGA PÅ AMALFI-KUSTEN. Hitta lugnet med yoga, god mat och vandring på italienska Amalfi-kusten – häng med på resa med Hälsoliv och Tara (ANNONS/EXTERN LÄNK TILL BONTRAVEL)
9. Det här med att sjunga mantran – är det ett måste?
Nej. Mantrasång förekommer, vanligast är det inom kundaliniyoga där man använder det bland annat som ett verktyg för att skapa närvaro. Men vill du inte sjunga. Var tyst. Sat Nam är ett välkänt mantra inom kundaliniyoga. SAT betyder sanning och NAM står för namn eller identitet. Betydelsen blir ”jag är sann”, som en positiv affirmation till dig själv.
10. Är yoga och meditation samma sak?
Meditation är en del av yoga. Traditionellt ses asanas (de fysiska positionerna) som ett verktyg som förbereder kroppen för meditation. Du blir av med fysiska spänningar, sänker stress, lugnar sinnet vilket gör det enklare att meditera. Många upplever också att meditationen blir en del av den fysiska praktiken ”moving meditation”.