Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tycker du att gymmet är läskigt?
Tycker du att gymmet är läskigt?
Tycker du att gymmet är läskigt?
Elin Härkönen är personlig tränare.
Elin Härkönen är personlig tränare.
Elin Härkönen är personlig tränare.
1 AV 2
Tycker du att gymmet är läskigt?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Elin Härkönen är personlig tränare.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vilsen på gymmet? Expertens bästa råd

För många är gymmet en naturlig del av livet, men inte för alla. Att känna sig lite vilsen bland maskiner, hantlar och träningslingo är långt i från ovanligt.

Här ger pt:n Elin Härkönen sina bästa tips för att våga.

Läsarfråga: För de flesta jag känner är träning en del av livet. Man går till gymmet och på pass. Men jag är 35 år och har aldrig satt min fot på ett gym, jag har ingen aning om hur det funkar. Jag vet inget om maskinerna och kan inga träningsord, det är som ett främmande språk för mig. Men jag behöver verkligen börja träna och har fått ett jobb där man erbjuder friskvårdsbidrag. Hur kommer jag i gång? Vad ska jag tänka på när jag gör entré på gymmet?

Experten svarar: Våga vara nybörjare

– Vad roligt att du vill börja träna! Mitt första tips till dig är att inte jämföra dig med någon annan. Om du aldrig tidigare tränat så är det inte så konstigt att du känner dig vilsen. Men det positiva är att vi alla kan lära oss nya saker – det är bara att våga, säger Elin Härkönen, personlig tränare.

– Eftersom du är helt ny skulle jag varmt rekommendera dig att ta hjälp av en personlig tränare vid några tillfällen. De flesta gym brukar erbjuda ett par intropass med en av gymmets personliga tränare när man tecknar ett medlemskap, och om inte så är det väl investerade pengar för den som vill skapa en långsiktig träningsrutin.

Fråga pt:n

Elin Härkönen är personlig tränare och älskar att hjälpa människor till ett starkare, piggare och friskare liv genom träning och bra kost.

Skicka dina frågor till: fråga.ptn@amelia.se

– Våga fråga när du är på gymmet, och våga vara nybörjare. Det finns även många bra videor på Youtube och instagram, där du kan se hur man använder de vanligaste maskinerna, om du vill förbereda dig mentalt inför ditt första besök på gymmet.

– Introducera dig själv till träning, acceptera att du är nybörjare, be om hjälp och titta på träning. Stort lycka till!