Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Träning har många fördelar. Men vilken form är bäst för kaloriförbränning?Träning har många fördelar. Men vilken form är bäst för kaloriförbränning?Träning har många fördelar. Men vilken form är bäst för kaloriförbränning?
Enligt forskarna är en av de viktigaste faktorerna regelbundenhet.Enligt forskarna är en av de viktigaste faktorerna regelbundenhet.Enligt forskarna är en av de viktigaste faktorerna regelbundenhet.
1 AV 2
Träning har många fördelar. Men vilken form är bäst för kaloriförbränning?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Enligt forskarna är en av de viktigaste faktorerna regelbundenhet.
Foto: Shutterstock

Vilken träningsform bränner egentligen flest kalorier?

Om du har ont om tid och verkligen vill maximera ett träningspass finns en naturlig fråga att ställa: Vilken träningsform bränner egentligen mest kalorier?

Här är vad forskningen har att säga i frågan.

Studier på fysisk aktivitet finns det gott om. Alltifrån hur träning påverkar hjärnan, livslängden och, förstås, kaloriförbränningen. 

När det kommer till det sistnämnda finns en tumregel enligt sajten Time: Ju fler muskler du anstränger desto mer energi förbränner kroppen. Intensiteten och träningspassets längd spelar också stor roll i ekvationen.

– Du vill ha en högintensiv träningsform som använder muskelgrupper både från överkroppen och underkroppen, säger träningsforskaren Tim Church till sajten.

Om du nu får upp ord som "crossfit" och "tabata" i huvudet så är du helt rätt ute.

PROVTRÄNA i 14 dagar! Swiftr erbjuder 250 studios och gym i ett medlemskap (annons) 

Högintensiv träning vs löpning

En studie från 2014 visade exempelvis att det vanliga crossfit-passet "Cindy" i genomsnitt bränner 260 kalorier. Passet är 20 minuter långt och innefattar bland annat pull ups, armhävningar och squats. Liknande forskning på tabata, som också är en högintensiv träningsform med växelvis vila och hård fysisk ansträngning, ger liknande resultat.

Men. Och det finns ett STORT men här: Även om högintensiv träning är ett bra val om du har ont om tid och vill maxa så finns det andra faktorer som spelar in.

LÄS OCKSÅ: Stor guide till styrketräning - så når du ditt mål

– I den verkliga världen så finns det många människor som inte är bekväma eller kapabla till att regelbundet ägna sig åt det här, säger träningsprofessorn John Porcari till Time.

Tar vi detta i beaktning hamnar i stället löpning högt upp på listan. Det bränner dessutom mycket kalorier, lite beroende på hur snabbt du springer förstås.

LÄS OCKSÅ: Konditionsträning: Allt om löpning och löpteknik 

Hitta din nivå!

Om vi återgår till grundfrågeställningen: Vilken träningsform är egentligen bäst om du vill bränna kalorier?

Svaret: Den träning som blir av - oavsett om det handlar om exempelvis löpning, cykling, några kilometer på en crosstrainer eller tabata. Forskningen visar nämligen att alla är relativt jämförbara så länge du håller uppe intensiteten och regelbundenheten.

Det finns en uppsjö av mer eller mindre extrema motionsformer som verkligen kan maximera kaloriförbränningen ner på minutnivå. Men om du inte orkar genomföra den med regelbundenhet så tappar den i verkningsgrad.

Slutsatsen? Hitta din nivå och din träningsform och håll dig till den så kommer det ge resultat.