Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Börjat träna igen efter ett längre uppehåll?
Börjat träna igen efter ett längre uppehåll?
Börjat träna igen efter ett längre uppehåll?
Se till att skynda långsamt.
Se till att skynda långsamt.
Se till att skynda långsamt.
1 AV 2
Börjat träna igen efter ett längre uppehåll?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Se till att skynda långsamt.
Foto: Shutterstock

Vanliga misstaget när du börjar träna igen

Ibland hinns träningen helt enkelt inte med. Och när vi väl sätter i gång igen gör många misstaget att gå ut alldeles för hårt.

Här är tipsen för att inte gå in i träningsväggen.

Innan du köper utrustning för en halv förmögenhet och kastar dig under närmaste bänkpress bör du ta följande i beaktning:

Du behöver INTE nå dina fitnessmål på två veckor. Livet är trots allt ett maraton inte en 100-meterstävling. Om du går ut stenhårt ökar risken markant för att orka längre än någon vecka. I värsta fall åker du på en skada.

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att förvandla promenaden till superträning

Tecken på att du tränar för hårt

Träningsvärk går hand i hand med träning, särskilt om du inte varit på gymmet på ett tag. Du kan vara öm i någon dag efter ett pass, men när träningsvärken hänger i längre än tre dagar finns anledning till eftertanke.

– Ett annat tecken är ett lynnigt humör. Vi tolererar mindre när vi är trötta. Även småsaker kan göra oss argare än normalt, säger träningsexperten Dorota Maslewska till brittiska Metro.

Samma sak gäller om du inte kan lyfta lika tungt som vanligt eller om du plötsligt inte kan hålla tempot under löprundan.

Nedan hittar du några knep för att undvika att gå in i träningsväggen.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att du övertränar

1. Påbörja inte för mycket på en gång

Sugen på ett crossfit-pass? Kanske en kampsports-klass? Eller en riktigt lång löprunda? Omväxling är förstås positivt men du behöver inte göra precis allting på en och samma gång, åtminstone initialt. Fokusera på det som funkar bäst för just dig och lägg till ytterligare aktiviteter senare.

2. Begränsa inte din diet för mycket

Det kan vara frestande att kickstarta och göra många och stora förändringar på en och samma gång. Men att utesluta flera stora livsmedelsgrupper kan vara krångligt och är inte alltid hållbart på lång sikt. Låt det ta tid och testa dig fram. Sök professionell hjälp om det är svårt på egen hand.

3. Sök rådgivning 

Det kostar en slant men kan vara till stor hjälp både på kort och lång sikt. En personlig tränare kan ge dig verktygen du behöver för att träna både säkert och effektivt.

4. Glöm inte vilan

Vissa menar att vila är onödigt, men om du är ny på gymmet är det sannolikt ett måste – både mentalt och fysiskt. Annars ökar risken markant för att du inte ska orka in i februari (och resten av året för den delen).

Finns inga genvägar

Varning för klyscha: Skynda långsamt! Det finns inga hemliga genvägar. Låt det ta tid.

– Försök anamma en långsiktig mentalitet. Din kropp kropp kommer tacka dig och din framgång kommer komma snabbare, säger PT:n Hanna Lewin.