Amanda Larsson är personlig tränare och fitnessinstruktör. På sin blogg har hon skrivit om den attityd som råder på gymmet.
Amanda Larsson är personlig tränare och fitnessinstruktör. På sin blogg har hon skrivit om den attityd som råder på gymmet. Foto: instagram.com/larssonmanda

Tröttnade på mäns kommentarer

"Vi killar gillar kvinnor med kurvor, inte med för stora muskler".

Det är en av flera kommentarer som gjorde att fitnessbloggaren Amanda Larsson till slut fick nog.

På sin blogg skriver hon nu om den attityd som hon tvingas stå ut med på gymmet.

– Frågan ligger egentligen inte i synen på kvinnors kroppar, utan hur människor tar sig friheten att kommentera andras utseende, säger Amanda Larsson till Expressen.

"Du får sluta med det, du får inte blir för stor. Vi killar gillar kvinnor med kurvor, inte med för stora muskler".

Det svaret fick fitnessbloggaren och personliga tränaren Amanda Larsson när hon svarade "ja" på frågan om hon tränar ofta på gymmet.

Kommentaren fick Amanda att reagera och ställa sig frågan:

"Vem var han? Varför sa han så?"

Men mannen i fråga är långtifrån ensam om att ha åsikt om hennes utseende.

Under Amandas tid på gymmet har hon ständigt mött samma attityd.

"Du är för stor, du har för mycket muskler!", "Tjena kylskåpet!", "När ska du sluta träna egentligen? Du börjar bli för stor!", "Glöm inte att vi män gillar former, inte muskler!" är andra saker som Amanda har fått höra.

"Blev chockad"

För att belysa problemet skrev Amanda ett långt inlägg på sin blogg under rubriken "Vem fan är du som tror att du har rätten att kommentera hur jag ser ut?"

"Jag hade fått nog, och den dagen rann bägaren över av alla dessa tankar och åsikter som folk hade delat med sig utav", skriver Amanda bland annat.

– Till en början blev jag mest chockad över hur någon kunde med att kommentera på det viset, och det fick mig att fundera över vad de egentligen menade med att yttra sig så. Men det påverkade mig aldrig till att ens tänka tanken på att sluta träna, säger Amanda Larsson till Expressen.

Många har reagerat

Blogginlägget har fått spridning i sociala medier – och stödet från läsarna har varit stort.

Många av Amandas bloggläsare säger att de känner igen sig i hennes upplevelser.

– Det är bara att se på de kommentarerna som skrivits på min blogg. Det är både kvinnor men också mycket män som varit med om liknande upplevelser.

Varför tror du att andra har svårt för att acceptera att även kvinnor kan träna hårt och ha muskler?
– Jag tror mycket beror på landet vi bor i. Sverige är ett land med inbitna normer om att man inte ska sticka ut från mängden. Sen svider det än mer i ögonen på vissa när det också är en kvinna som går utanför ramarna. Jag kan bara jämföra med här i USA, där jag bor nu. Synen på tränade kvinnor är helt annorlunda, här blir vi uppmuntrade istället och får beröm för vår fysik. Visst det kan hända även i Sverige, men det är inte på samma vis.

Hur kan vi förändra synen, tror du?

– Kvinnokroppen har under de senaste åren använts som något sexistiskt objekt och det är främst där förändringen behöver ske. Men i stället för att lägga oss kvinnor i någon slags offerroll borde vi i stället utgå från oss själva och se till de handlingar vi själva gör. Vi borde lyfta upp varandra för att vi är starka, för att vi vågar sticka ut och för att vi är oss själva istället för att värdera oss i vårt utseende.

"Tränar för min egen skull"

Amanda säger att kommentarerna inte har påverkat henne.

I stället har hon att fortsatt att träna hårt.

Och det tänker on fortsätta att göra.

Vad säger du till de som kommenterar?

– Att jag tränar för min egen skull, för att jag älskar det och mår bra utav det. Inte för någon annan skull, säger Amanda, och avslutar:

– Frågan ligger egentligen inte i synen på kvinnors kroppar, utan hur människor tar sig friheten att kommentera andras utseende. Då främst ifrågasätta de som är vältränade eller lever ett hälsosamt liv. Det är händer allt mer ofta att en vältränad och hälsosam person blir konfronterad gällande sin livsstil och utseende gentemot hur ofta exempelvis en människa som lever ett ohälsosamt liv blir det.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!