Yogatrenden har växt explosionsartat de senaste åren. Och utvecklingen kommer inte mattas av under 2018.
1 av 2: Yogatrenden har växt explosionsartat de senaste åren. Och utvecklingen kommer inte mattas av under 2018. Foto: Shutterstock
Även maghälsa fortsätter starkt under året.
2 av 2: Även maghälsa fortsätter starkt under året. Foto: Shutterstock

Trendspaning 2018: Så äter, dricker, tränar och lever vi

Yoga i massor, magkärlek och supersvampar.

Hälsoliv tog en titt i kristallkulan inför det nya året för att lista ut exakt vad som kommer vara hett och inte.

Här är 7 hälsosamma trendspaningar för 2018.

Gymkort á la Spotify

Foto: Shutterstock

Att sitta fastkedjan vid ett dyrt gymkort är ett minne blott. I stället för att vända oss till ETT gym som erbjuder allt så väljer vi mindre, nischade, ställen.

– Detta kanske främst i storstäderna där det poppar upp nya typer av appar som fungerar i stället för gymkort och ger tillgång till allt från yoga och crossfit till kampsport på olika ställen, säger träningsexperten Erika Kits Gölevik till Hälsoliv.

Lite som ett Spotify fast för träning med andra ord!

KOM IGÅNG: Unikt erbjudande till Hälsolivs läsare – vilken träning passar dig? Swiftr har all träning i ett medlemskap (Annons) 

Yoga, yoga, yoga

Foto: Fotolia

Yogatrenden har växt explosionsartat de senaste åren. Plötsligt vet var och varannan svensk vad yinyoga, namaste och positionen Krigaren innebär. Och Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik tror inte att framfarten kommer mattas av. En anledning är förstås att fler och fler studios poppar upp och att de stora kedjorna satsar.

– Men också för att allt fler behöver just kombinationen lugn och stressrealese med rörelse som bygger kroppen på ett hållbart sätt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Allt om yoga - enkla övningar  

KÖP HÄR: Prisvärd kvalitet på hela yoga-sortimentet – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

Vi bryr oss mer om magen och våra tarmar

Foto: Shutterstock

Maghälsa har varit på tapeten i flera år. Det pratas ofta om vikten av goda bakterier i tarmarna och rollen det spelar för både vår fysiska och psykiska hälsa.

Enligt sajten Womans Health har vårt intresse för maghälsa ökat markant under det senaste året. Antalet sparade recept och rekommendationer riktade mot magen på sajten Pinterest har stigit med 251 procent.

– Vi kommer fortsätta att undersöka hur mat påverkar tarmbakterierna och snart kan vi kanske få fram individuella variationer i hur vi ska äta, kopplat till vilken tarmflora vi har, säger dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson till Hälsoliv.

Hon tror också att så kallade "functional foods" med tillsatt probiotika kommer växa.

– Kål i alla former tror jag att vi kommer prata mer om eftersom det visar sig vara bra för både tarmbakterier, tarmfunktion och dessutom är cancerpreventivt.

Enligt brittiska The Guardian kommer vi äta mer fermenterad mat, som exempelvis kimchi, kombucha och surkål som hjälper våra magar.

LÄS OCKSÅ: Ballongmage? Experten om de värsta bovarna 

Vi tar sömnen på allvar

Foto: Shutterstock

2017 var året då vi ÄNTLIGEN började prata om sömn på allvar. I stället för att tävla om vem som kunde producera mest med minst sömn i kroppen började vi inse att sömn faktiskt är ganska viktigt. Särskilt som brist kan leda till allt från viktuppgång och depression till typ 2 diabetes och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Enligt sajterna Mindbodygreen och Wellandgood kommer 2018 vara året då vi verkligen tar tag i problemet. Antalet tekniska hjälpmedel som optimerar vår sömnmiljö växer för varje dag. Det kan handla om temperaturkontroll, appar som kontrollerar sömnkvalitet och "smarta" madrasser.

– Aptiten för produkter designade för att förbättra sömn är väldigt hög, menar tekniksajten UTKN.

Vegetarisk revolution och skal till rot

Foto: Shutterstock

Nose-to-tail-trenden blev oerhört populär för några år sedan. Då handlade det om att äta så mycket som möjligt av djuret för att inget skulle gå till spillo.

Enligt Metromode och trendrapporten Food & Friends gäller detta numera även grönsaker och andra råvaror. Kafferrester återanvänds till nya drycker eller, exempelvis, som ansiktsskrubber. Vi äter fler delar av grönsaker och frukter, delar som vi annars hade kastat i soptunnan. Som picklade skal från vattenmeloner eller en slaw på broccolins stam.

Överlag kommer vi äta MER vegetariskt och veganskt under 2018. Enligt The Guardian kommer köttsubstitut som jackfruit, tempeh och seitan växa ännu mer i popularitet.

Bärbara tillbehör och högintensiv träning

Foto: Shutterstock

Var och varannan person går redan runt med smarta klockor och aktivitetsmätare. Och trenden ser inte ut att mattas av. Enligt en rapport från The American college of sports medicine kommer antalet smarta tillbehör att växa. Bland annat förutspår de att "smarta glasögon" kommer slå större - teknik som exempelvis kan visa upp kartor framför dina ögon och hålla koll på din aktivitetsnivå.

Samma rapport pekar också ut så kallad HIIT-träning som den allra mest populära trenden inför 2018. Alltså högintensiv intervallträning där du ger allt i några sekunder för att sedan göra kortare avbrott. Det kan handla om allt från löpning och rodd till viktträning och cykling.

Supersvampar!

Foto: Shutterstock

Svampars helande kraft var ett känt faktum redan på aztekernas tid. Nyligen proklamerade en amerikansk studie att fem svampar i maten om dagen kunde motverka både hjärtsjukdom, cancer och demens, skriver The Guardian.

Vissa svampar har även något som kallas adaptogena egenskaper som bland annat förbättrar kroppens förmåga att hantera stress. Under 2018 kommer du lära känna svampar som lackticka (reishi), sprängticka (chaga) och svampklubba (codyceps). I Los Angeles är trion redan ett populärt tillskott i kaffe och framöver kommer det sannolikt dyka upp lite överallt - i allt från dryck och mat till hud- och hårvårdsprodukter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!