Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att stärka magmusklerna kan vara betydligt roligare än sit-ups, enligt den personliga tränaren Elin Härkönen.Att stärka magmusklerna kan vara betydligt roligare än sit-ups, enligt den personliga tränaren Elin Härkönen.Att stärka magmusklerna kan vara betydligt roligare än sit-ups, enligt den personliga tränaren Elin Härkönen.
Att stärka magmusklerna kan vara betydligt roligare än sit-ups, enligt den personliga tränaren Elin Härkönen. Foto: Shutterstock

Det här är bästa övningen för starkare magmuskler

Finns det något roligt sätt att träna sina magmuskler på? Pt:n Elin Härkönen ratar tråkiga sit-ups och tipsar om tre övningar som stärker din core. 

Läsarfråga: Att göra situps är bland det tråkigaste jag vet, men jag behöver stärka mina magmuskler som alltid varit svaga, och i synnerhet nu efter tre graviditeter. Till saken hör dock att jag avskyr situps, vilket är den enda magövning jag känner till. Ge mig dina bästa tips! 

/Cissi

Pt:n svarar: Plankan är mycket bättre

Efter tre graviditeter är det extra viktigt att aktivt jobba för att stärka magmusklerna och – goda nyheter – självklart kan du göra det på mycket roligare och bättre sätt än genom situps.

Jag brukar faktiskt inte rekommendera situps om man vill stärka upp sin core. För att komma åt de djupa stabiliseringsmusklerna så är det mycket bättre att köra till exempel plankan, som är en övning när man står i en armhävningsposition fast på armbågarna. För att göra övningen lite mer utmanande kan man i denna position vicka höften kontrollerat sida till sida, eller lyfta en fot i taget och föra ett knä in mot bröstet och sedan tillbaka (kallas ”mountain climbers”). Mycket effektivt!

Elin Härkönen är personlig tränare.Elin Härkönen är personlig tränare.Elin Härkönen är personlig tränare.
Elin Härkönen är personlig tränare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Magbåt, eller ”hollow hold” som denna övning också kallas, är en annan favorit där man sitter på rumpan och samtidigt försöker lyfta benen upp från golvet. Luta dig bakåt med överkroppen tills det blir utmanande och håll positionen där statiskt. Denna går också att utveckla på olika vis genom att föra knäna in och ut.

Börja med dessa övningar och gör dem flera gånger i veckan, gärna en liten stund varje eller varannan dag, och du kommer att märka skillnad. Starka magmuskler har en positiv effekt på hela kroppen.

Fråga Pt:n

Elin Härkönen är personlig tränare och älskar att hjälpa människor till ett starkare, piggare och friskare liv genom träning och bra kost.

Skicka dina frågor till: fråga.ptn@amelia.se