Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns ett antal kroppsliga faktorer som är tydligt kopplade till sämre kondition.
Det finns ett antal kroppsliga faktorer som är tydligt kopplade till sämre kondition.
Det finns ett antal kroppsliga faktorer som är tydligt kopplade till sämre kondition.
Det finns ett antal kroppsliga faktorer som är tydligt kopplade till sämre kondition. Foto: DexonDee / Shutterstock

Därför drabbas vissa av sämre kondition

Det finns ett antal kroppsliga faktorer som är tydligt kopplade till sämre kondition.

Samtidigt har vissa samhällsgrupper större risk att drabbas av sämre flås, visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

– Detta är en av de första studier som kunnat studera sambandet mellan fysisk aktivitet och stillasittande mätt med accelerometer och kondition, säger Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan, till Forskning.se.

Vad är det då för faktorer som gör att risken för att den maximala syreupptagningsförmågan ska bli sämre? 

Det handlar främst om de klassiska: Mycket stillasittande, stort midjeomfång och hög ålder. 

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial

Bland de grupper som främst riskerar att få sämre kondition fanns också äldre personer, enligt studiens försteförfattare Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet:

– Resultatet visade att det finns grupper med högre risk för låg kondition. Dessa var äldre, utlandsfödda, med låg utbildning, högt midjemått, dåligt upplevd hälsa, mycket stillasittande, låg grad av högintensiv fysisk aktivitet samt de som ägnade sig åt passiv arbetspendling med bil eller kommunala färdmedel, säger han till Forskning.se.

Fler kvinnor än män deltog

Bland männen som var med i studien fanns det även kopplingar mellan sämre kondition, pressad privatekonomi och tobaksrökning tidigare i livet.

Totalt deltog 5 308 personer i åldern 50-64 år i studien. Merparten – 51 procent – var kvinnor. 

Deltagarna i studien fick bland annat göra konditionstest på cykel. (OBS! Genrebild) Foto: Kzenon / Shutterstock

Deltagarna fick bland annat göra konditionstest på cykel. Med hjälp av en speciell mätmetod (accelerometer) registrerades också hur mycket, och i vilken intensitet, deltagarna rörde på sig under en normal sjudagarsperiod. Mätningarna gjordes både till vardags och under eventuella träningspass.  

Med accelerometrar registreras hur mycket en person rör sig – exempelvis i sin vardag. Antal steg kan mätas, men man kan också få fram mer detaljerad information om aktivitets- och rörelsemönster – till exempel tid eller perioder som tillbringas i olika intensitetsnivåer.

Enligt Forskning.se beskriver den vetenskapliga artikeln, som är baserad på studien, att kondition varierar mellan olika grupper – samt att den inte är jämnt fördelad i befolkningen.'

Värdefull kunskap

Elin Ekblom Bak är docent i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och den andra av studiens två huvudförfattare.  

Hon säger till Forskning.se:

– Detta är en av de första studier som kunnat studera sambandet mellan fysisk aktivitet och stillasittande mätt med accelerometer, och kondition. Både stillasittande och högintensiv fysisk aktivitet var starkt kopplade till konditionsnivå, oberoende varandra. Sammantaget ger denna studie värdefull kunskap för hälso- och sjukvården liksom för framtida forskning och folkhälsoarbete.