Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Erika Kits Gölevik tipsar om 3 grymma parövningar
2 AV 3
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Foto: Shutterstock

7 fördelar med att träna hemma framför gymmet

Gymmet faller inte alla i smaken, men det betyder inte att du inte kan komma i form.

Hemmaträning kan vara minst lika bra!

Hälsoliv listar sju fördelar med att träna hemma.

Gymmet faller inte alla i smaken, men det betyder inte att man inte kan träna. Hemmaträning för kanske tankarna till misslyckade övningar med märkliga mackapärer från tv-shop som efter några veckor hamnar i förrådet eller under sängen, men faktum är att det kan vara lika effektivt som att gå på gymmet.

Så länge man anstränger sig vet inte musklerna om du befinner dig hemma ivardagsrummet eller i en lokal fylld med träningsmaskiner.

Det finns till och med fördelar med att träna i hemmet.

Inspirerade av Elite daily listar vi några av dem.

1. Du känner dig trygg

Att kliva in på gymmet kan ge en känsla av kontrollförlust. Var finns crosstrainern? Och omklädningsrummet? Var hittar man de fria vikterna? Utöver den obekanta miljön tillkommer även massan av främmande människor som trängs runt maskinerna. Strössla scenariot med stressen över att inte riktigt veta hur all utrustning fungerar.

Du är så klart inte ensam om att vara nervös, och har lika stor rätt att vara där som alla andra med medlemskap. 

Men i hemmets trygga vrå kan det vara lättare att fokusera på vad du faktiskt ska göra – träna.

2. Du behöver inte åka någonstans

Du behöver inte släpa ombord någon otymplig gymväska på en fullsatt buss eller åka någonstans när du har gymmet på hemmaplan.

LÄS OCKSÅ: Så tränar du hela kroppen på 20 minuter

3. Det är tidseffektivt

Plötsligt känns ”Jag har inte tid!”-ursäkten inte längre giltig. När din träningsrutin är anpassad för att utföras hemma är det mycket lättare att få in den även vid ett späckat schema. 

Foto: Shutterstock

4. Risken att komma i kontakt med baciller är mindre

Precis som de flesta offentliga utrymmen är gymmet en plats där virus och bakterier frodas. Det är god gymetikett att torka av maskiner och hantlar efter att man använt dem, men i praktiken går det inte att lita på att folk följer dem.

Det finns så klart försiktighetsåtgärder du kan ta till för att undvika smittor på gymmet – eller så stannar du i hemmet. 

LÄS OCKSÅ: Träning: Tre enkla övningar du kan göra hemma

5. Du kan ta tid på dig

Det kan vara svårt att slappna av och göra sin grej när man vet att någon väntar på att få ta över maskinen. Men hemma är det vanligtvis inte ett problem. Ingen står och tittar på dig när du trampar på spinningcykeln i väntan på att du ska kliva av.

6. Resultatet kan bli bättre än på gymmet

Resultat av träningen är inte samma sak som bättre flås och en tonad kropp, utan kan också handla om det själsliga. Forskning pekar på att träning både gör oss mindre deppiga och kan stärka självkänslan. Hur coolt är inte det?

7. Du jämför dig bara med dig själv

När man är omringad av folk på gymmet är det lätt att börja jämföra sig med andra, både när det kommer till utseende och prestation. Det sistnämnda kan vara en boost, men många gånger får det en att tappa sugen.

Om du hemmatränar är det bara dig själv du kan jämföra dig med.

Och kom ihåg: Den bästa träningen är trots allt den som blir av!