Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Test: Sport-bh:ar för alla typer av träning

Oavsett om man tränar intensivt eller ägnar sig åt vardagsmotion är det viktigt med rätt stöd för bysten.

En bra sport-bh är bekväm och håller brösten på plats.

Hälsoliv har testat fem populära varianter.

Bröst som slungas omkring när du rör dig kan både distrahera och var otroligt obehagligt. När du tränar är det därför viktigt att bysten sitter på plats och har bra stöd. Välj en bh som passar din aktivitetsnivå och kropp. Är du osäker på vilken modell du ska ha? Fråga i butiken eller läs Hälsolivs guide.

Magic motion pro sport-behå, Triumph

Annons: Hitta bästa priset på denna sport-bh – se Prisjakt (extern länk)

Anpassad för: Lågintensiv träning.

Storlek: 75A - 75E

Optimal bounce-control för lågintensiv träning, säger tillverkaren. Och ja, behagen sitter på plats med denna. Axelbanden är justerbara både fram och bak och även går att korsa. Midjeresåren är bred och sitter lite längre ner än på en vanlig bh.

Tyget på sidorna har utstansade hål som leder bort svetten, vilket gjorde att den kändes sval också när man svettades.

Designen är snygg och den kommer i ett antal färger och mönster. Kuporna håller brösten på plats utan att konturerna försvinner.

Sport bra, Pierre Robert

Annons: Hitta bästa priset på denna sport-bh – se Prisjakt (extern länk)

Anpassad för: Lättare till intensiv träning.

Storlek: S – XL (varav XL ska motsvara 85-90 cm i A-E-kupa)

Den här sport-bh:n är något av ett under när det kommer till komfort. Till skillnad från många av dess likar, som ärligt talat kan vara ganska obekväma, märker man knappt att man har den på sig. Det mjuka tyget känns skönt mot huden och man slipper tampas med byglar, sömmar och hårda kanter. Trots det är den rejäl och ger ett bra stöd, både på yogapasset och springturen. De breda axelbanden avlastar och är sköna för ryggen samtidigt som meshen i ryggen och ten så kallade Maxdry-teknologin leder bort svett och fukt.

LÄS OCKSÅ: Så tränar du hela kroppen på 20 minuter - fem effektiva övningar

Zip sports bra, Röhnisch

Annons: Hitta bästa priset på denna sport-bh  – se Prisjakt (extern länk)

Anpassad för: Medel till högintensiv träning

Storlek:  XS – XL – men liten i storlekarna 

Den här bh:n från Röhnisch kommer med en snygg brottarrygg och en blixtlåslösning fram. Det senare är perfekt om man inte orkar kämpa med ett spänne i ryggen eller vill riskera att behöva dra en svettig sport-bh över höfterna. Bh:n ger ett väldigt bra stöd, både vid låg- och högintensiv träning. 

En av de stora fördelarna med just den här bh:n var att den gick upp till XL, vilket är generösare än de flesta andra modellerna. Men det visade sig tyvärr att den är extremt tajt. 

Tvångströje-tajt, enligt en av testarna.

Core sport-bh, Workout Empire

Annons: Hitta bästa pris på denna sport-bh – se Prisjakt (extern länk)

Anpassad för: Alla typer av träning

Storlek: XS - XL - men är små i storlekarna

Modellen är snygg och modern med dubbla axelband och härliga färger som lila och rosa i utbudet, men det här är inte en bh för den som ligger till höger om c-kupa. Testarna fick hoppa upp en storlek mot vad de har i vanliga fall, och inte ens då funkade det för alla - en fick dra den över höfterna när den skulle av. 

Medan vissa tyckte att stödet var helt okej - med bra support i ryggen i synnerhet – tyckte andra inte alls att den gjorde vad den skulle. 

LÄS OCKSÅ: Test dig själv - vilken träningstyp är du?

Capture sport-bh, Swegmark

Annons: Hitta bästa pris på denna sport-bh – se Prisjakt (extern länk)

Anpassad för: Medel- till högintensiv träning.

Storlek: 75B-95F

Här har vi en sport-bh som sitter som en smäck - om man frågar vår testpanel. Den sitter ordentligt utan att kännas obehaglig eller för tajt, och stödet är bra - med breda axelband och uppdelningen i kupor. Dessutom kan man justera axelbanden så att bh:n får en brottarrygg.

Tyget leder bort svett också vid högintensiv träning. 

Testarna cyklade, sprang, spelade fotboll och gick på gymmet utan att brösten flög omkring. Den gör vad en sport-bh ska, med andra ord, och mer därtill: Samtliga kände sig fina när de bar sina bh:ar. Vilket kan låta bagatellartat, men kan vara extremt mycket värt för många.

Och även om man kan önska att bh:n fanns i ännu större kupor och med ännu större omkrets är Swegmark bjussiga i jämförelse med många andra märken.