Expressen har testat tio träningshörlurar. Här är betygen.
Hitta din favorit!
1 AV 2
Expressen har testat tio träningshörlurar. Här är betygen.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Hitta din favorit!
Foto: Shutterstock

Stort test: Bästa träningshörlurarna

På cykeln, under löpningen och när du lyfter skrot.

Oavsett motionsform vill du veta att dina träningshörlurar sitter där de ska – och har bra ljud.

Expressen har testat de tio mest populära modellerna.

Här är getingbetygen på de bästa trådlösa och mer traditionella sporthörlurarna.

Vår fyra personer starka panel har testat hörlurarna vid olika typer av träningspass och väderlek. Vi har bland annat bedömt ljudet, passformen och hörlurarnas funktioner.

Testet består av både on-ear och in-ear-hörlurar samt en blandning av true wireless och trådlösa hörlurar med sladd mellan ljudsnäckorna.

LÄS OCKSÅ: Stort test: Här är de bästa löparskorna

TEST AV SPORTHÖRLURAR

Bose Soundsport

Bose Soundsport Foto: Bose

Om modellen: Trådlösa öronsnäckor. Svett- och vädertålig design. Batteriet klarar upp till sex timmars användning. 

Omdöme: Fylligt och felfritt ljud. Levande och dynamiskt med bra bas och diskant. Funkar absolut bäst utomhus. Öronsnäckorna sitter bra vid både lugna pass och aktiviteter med hög intensitet, men kan skava en del om man är ute under kalla förhållanden och bär en tajt mössa. En i panelen upplevde också att omgivningsljud läcker in för att öronsnäckorna inte sitter tillräckligt djupt in i öronen. Kort varningstid innan avstängning sker när batteriet är urladdat och knappsatsen är relativt trög att använda. Ett extra plus för den medföljande väskan - praktisk när man slänger lurarna i träningsväskan.

Annons: Hitta bästa pris på Bose Soundsport – se prisjakt (extern länk)

Jabra Elite 75t

Jabra Elite 75t Foto: Jabra

Om modellen: Ergonomisk form ska göra att de sitter extra säkert. Fyrmikrofonsteknik filtrerar bort störande ljud. Batteriet håller upp till 7,5 timmar (med laddningsfodral upp till 28 timmar). 

Omdöme: Små och nätta. Sitter perfekt i örat och är aldrig i vägen under träning. Erbjuder valbar medhörning av omgivningsljud. Förlorar man en hörplugg måste man dock köpa två nya.
Annons: Hitta bästa pris på Jabra 75t Elite – se prisjakt (extern länk)

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: Stor guide till in-ear-hörlurar 

Jaybird X4

Jaybird X4 Foto: Jaybird

Om modellen: 8 timmars batteritid. Extra sportanpassad passform. Svett- och vattensäker.

Omdöme: Lång batteritid, finurlig laddanslutning som klickas fast. Svett- och vattentåliga. Silikonkabeln kärvar dock mot kläderna och lurarna är okomfortabla och skaver efter längre användning. Burkigt ljud om man inte använder appen för justering.
Annons: Hitta bästa pris på Jaybird X4 – se prisjakt (extern länk)

Andersson TWS-3000

Andersson TWS-3000 Foto: NetoNet

Om modellen: Upp till 4,5 timmars speltid. Svettåliga. Inbyggd mikrofon och touch-kontroll. 

Omdöme: Svettåliga. Fiffig kombinerad väska och laddare. Dock svåra att återkoppla och styra med touch. Obekväma. Oinspirerande ljud som passar bäst till talböcker.

Annons: Läs mer om och köp Andersson TWS-300 här (extern länk) 

Andersson BTE-110

Andersson BTE-110 Foto: NetoNet

Om modellen: Upp till 6 timmars batteritid. Inbyggd mikrofon och fjärrkontroll. Svettåliga.

Omdöme: Fint ljud med fyllig bas. Magnetlås som håller ihop öronsnäckorna runt halsen. Glider dock alldeles för lätt ur öronen. Fjärrkontrollens knappar är svåra att känna igen och manövrera. Täcklocket till laddanslutningen upplevs som delikat. 

Annons: Läs mer om och köp Andersson BTW-110 här (extern länk)

Andersson BTE-310

Andersson BTE-310 Foto: NetoNet

Om modellen: Inbyggd magnetlåsning, svettåliga. Upp till tio timmars batteritid. 

Omdöme: Sitter bra i örat. Har fint ljud med fyllig bas. Magnetlåset som håller ihop lurarna kring halsen fungerar bra. Prisvärda! Fjärrkontrollen känns dock plastig och täcklocket till laddanslutningen upplevs delikat. 

Annons: Läs mer om och köp Andersson BTE-310 här (extern länk)

Jabra Elite 65t

Jabra Elite 65t Foto: Jabra

Om modellen: Konstruerad för att du ska kunna lyssna på musik och ta emot samtal i hög kvalitet även i bullriga eller vindstarka omgivningar. Regn- och dammtålig och skyddas också under extrema förhållanden. Upp till 5 timmars batteritid på en laddning (och upp till 15 timmar totalt via det medföljande laddningsfodralet).

Omdöme: Inte ens den mest kräsne lär klaga på den här modellen. HearThrough-tekniken gör det möjligt att höra vad som händer runtomkring trots att man har lurarna på. Vindreducering är skönt för den som rör sig mycket utomhus. Den första misstanken om att de skulle vara för tunga och kompakta kommer snart på skam. Man tänker inte på att de sitter i öronen, de sitter som gjutna. Kraftiga huvudskakningar rubbar inte heller lurarna. Eftersom lurarna sitter så bra kan man använda dem till alla aktiviteter.
Annons: Hitta bästa pris på Jabra 65t Elite – se prisjakt (extern länk)

Adidas RPT-01

Adidas RPT-01 Foto: Adidas

Om modellen: Upp till 40 timmars speltid. On-ear sporthörlurar med tvättbart huvudband och tvättbara öronkuddar.

Omdöme: Otroligt bekväma och lätta. Håller sig fräscha tack vare att man lätt kan tvätta av öronkuddar och huvudband. Kraftfullt ljud.
Annons: Hitta bästa pris på Adidas RPT-01 – se prisjakt (extern länk)

Adidas FWD-01

Foto: Adidas

Om modellen: Upp till 16 timmars speltid. Trasselfri sladd, kan bäras runt halsen med magnetisk design. Svettsäker. 

Omdöme: Står ut från mängden designmässigt. Solida och robusta och med en snygg textilsladd som påminner om ett skosnöre. Sladden kan emellertid kännas lite kort stundtals och passformen är inte helt perfekt. Ljudet är tillräckligt bra för att tillfredsställa icke-audiofiler. Smart magnet som håller ihop lurarna när de hänger runt halsen. Via appen kan du programmera en av knapparna till att exempelvis spela en specifik låt eller lista på Spotify (en i panelen hade emellertid vissa svårigheter att få det att fungera). Otrolig batteritid och imponerande snabb laddning höjer betyget! Minus för relativt högt pris. Riktar sig främst mot löpare. Kan vara lite i vägen vid andra typer av träningspass.

Annons: Hitta bästa pris på Adidas FWD-01 – se prisjakt (extern länk)

Jaybird vista

Jaybird vista Foto: Jaybird

Om modellen: Damm-, vatten- och svettsäkra. Lätta. Upp till 6 timmars batteritid i hörlurarna (och 10 timmar i det kompakta fodralet).

Omdöme: Lyxigt och fjäderlätt! Hörlurarna väger nästan ingenting, men sitter ändå som berget i öronen. Skön passform. Luftigt och brett sound som passar det mesta. Lyssnar både på upptempo-musik och podcasts med nöje. Lyxig app med tillhörande equalizer. Du kan även förändra vad knapparna används till. ”Quick charge” innebär att du snabbt kan få upp batteritiden, stort plus! Knapparna kan vara lite krångliga att trycka på och riskerar att skjuta in lurarna längre in i örat. Jabra 65t Elite har exempelvis en mycket bättre lösning. Passar det mesta, förutom att simma.

Annons: Hitta bästa pris på Jaybird Vista – se prisjakt (extern länk)