Styrketräning kan göra dig mindre stressad
Motion är rena medicinen när det kommer till att lindra stress.
Och allra bäst för återhämtningen är styrketräning.
Det säger idrottsprofessor Michail Tonkonogi till "Kropp & själ" i P1:
– Styrketräning är ett snäpp bättre än konditionsträning och avslappningsövningar.
Att vi bör träna för att hålla oss friska och i form har nog de flesta snappat upp. I lagom dos, varken för mycket eller för lite, kan motion fungera som ett slags medicin. Men de senaste åren har livsstilsråden främst fokuserat på konditionsträning som löpning och promenader: att vi regelbudnet bör röra på oss i ett raskt tempo. Andra träningsformer, som att lyfta vikter, har kommit lite i skymundan.
LÄS OCKSÅ: Kroppsdelen som mår bäst av att du tränar
Styrketräning bättre än löpning
Men i radioprogrammet "Kropp & själ" i P1 berättar Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap och idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna, att styrketräning är minst lika effektivt för vårt välmående. Till och med ännu mer betydelsefullt när det kommer till stresslindring.
– Tittar man på de studier där man jämfört olika former av träning så verkar det som att styrketräning eller en kombination av styrketräning och konditionsträning är ett snäpp bättre än ren konditionsträning eller avslappningsövningar.
– Man vet till exempel att det vid stress bildas ett ämne som heter kynurenin och forskare vid Karolinska institutet har nyligen visat att vältränade muskler har förmågan att med hjälp av speciella enzymer bryta ner detta ämne. Otränade muskler har inte samma kapacitet, säger han.
STOR GUIDE: Styrketräning - så når du ditt mål
Styrketräna några gånger i veckan
Michail Tonkonogi, som skrivit en bok om hur man kan träna bort stressrelaterad ohälsa, påpekar att man bör anpassa graden av motion efter sitt mående. Under en återhämtningsperiod efter utbrändhet till exempel, gör man bäst i att börja med enkla övningar hemma innan man fortsätter till gymmet. En fullt frisk person däremot kan förebygga stress och depression genom att köra lite intensivare: gärna några styrketräningspass i veckan, plus 75-150 minuter konditionsaktivitet.
Vältränade muskler renar blodet
Att fysisk styrka tycks tycks kunna mota (och bota) stress tror forskarna har sin förklaring i att träning ökar produktionen av kemiska substanser som påskyndar reparations- och återuppbyggnadsprocesserna i hjärnans nervceller. Samt att vältränad muskulatur kan "rensa" bort stressubstanser som cirkulerar i blodet.
Michail Tonkonogi är inte den enda som skrivit om motionens betydelse för vår övergripande hälsa: tidigare i år gav psykiatriläkaren Anders Hansen ut boken "Hjärnstark" om hur fysisk träning vässar intelligensen, kreativiteten och minnet.
– Det är ofattbart att inte fler känner till hur viktigt det är för hjärnan att vi rör på oss. Om du inte är fysiskt aktiv fungerar inte hjärnan så bra som den skulle kunna, sa han i samband med det.