Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Övningar som stärker rumpan kan leda till mindre smärta i knäna.Övningar som stärker rumpan kan leda till mindre smärta i knäna.Övningar som stärker rumpan kan leda till mindre smärta i knäna.
Övningar som stärker rumpan kan leda till mindre smärta i knäna. Foto: Shutterstock

Övningarna som stärker svaga och värkande knän

Smärta och instabilitet i knäna kan ibland bero på att musklerna behöver stärkas.

PT:n Elin Härkönen tipsar om övningarna som hjälper till att bygga upp styrkan.

Läsarfråga: Mina knän krånglar ibland, de känns instabila och svaga jag kan få ont i dem då och då. Jag har kollat upp det här hos en läkare, som konstaterade att det är helt ofarligt och att jag behöver benmuskler! Hur tränar jag knäna och benen på bästa sätt? Hur snabbt märker man skillnad? /Lene

Experten svarar: En stark rumpa är bra för knäna

Vad bra att du har kollat upp dina problem. Precis som läkaren säger så kan stabilitet och styrka i benen minska dina knäproblem.

Elin Härkönen, personlig tränare.Elin Härkönen, personlig tränare.Elin Härkönen, personlig tränare.
Elin Härkönen, personlig tränare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det är svårt att säga hur exakt du ska träna då jag aldrig träffat dig och inte kan göra en screening. Mitt bästa tips är att ta hjälp av en PT så du kan få ett skräddarsytt program för just dig och dina problem. Eftersom du knäna krånglar är det extra viktigt att övningarna utförs korrekt, med rätt teknik. Du kan till exempel köpa ett par enstaka PT-pass om du inte vill lägga alltför mycket pengar på träning.

Starka lårmuskler, och en stark rumpa, hjälper till att stabilisera knäna – därför fungerar övningar som stärker just lår och rumpa bra. Några effektiva exempel är utfallssteg, knäböj, enbensövningar och enbenshöftlyft. En balansplatta kan vara väldigt effektiv för att stärka upp knät och ge stabilitet.

Men en genomgång med en PT eller fysioterapeut vore bra innan du kör i gång. Lycka till!

Fråga PT:n

Elin Härkönen är personlig tränare och älskar att hjälpa människor till ett starkare, piggare och friskare liv genom träning och bra kost.

Skicka dina frågor till: fråga.ptn@amelia.se