Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att bygga muskler är lättare sagt än gjort.
Att bygga muskler är lättare sagt än gjort.
Att bygga muskler är lättare sagt än gjort.
Att bygga muskler är lättare sagt än gjort. Foto: Shutterstock

Experten: Så får du synligare muskler

Hur mycket måste man egentligen träna för att bygga muskler? 

Här ger pt:n Elin Härkönen ger sina bästa råd för att få mer framträdande muskulatur – både när det kommer till kosten och träningen.

Läsarfråga: Jag tränar tre dagar i veckan, korta pass på cirka 30 min med fria vikter och min egen kroppsvikt. Däremellan promenerar och joggar jag. Det blir mycket tabata-intervaller med vikter. Jag är i bra form, men skulle vilja ha mer synliga muskler. Hur kan jag äta och träna för att att de ska bli tydligare?

Experten svarar: Kosten är viktig

– Det låter som om du har hittat en träningsrutin som är hållbar, vilket är jättebra. Viktigt med ditt mål – att få mer synliga muskler – är att tänka på fördelarna med muskler, utöver den estetiska aspekten, säger Elin Härkönen, personlig tränare.

– Muskler påverkar vårt mående, de bränner fett och är otroligt bra att ha för hela hälsan. De utseendemässiga fördelarna är bara en bonus! Det kan vara peppande och motiverande att tänka på.

Elin Härkönen, personlig tränare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Du tränar redan bra, så om du vill att musklerna ska synas mer så sker det genom att justera kosten. Det görs bäst genom att välja livsmedel från hela kostcirkeln. Kolhydrater med lågt GI-värde och protein som kyckling, fisk, ägg, rött kött i viss mån och ägg. Om du är vegetarian behöver du se till att få i dig fullvärdigt protein. Bra fettsyror är viktigt – det finns i exempelvis lax, nötter och frön. Drick ordentligt med vatten vid varje måltid.

– Att minska sitt saltintag brukar göra att kroppen binder mindre vätska, vilket gör att dina muskler kommer att bli mer synliga.

– Ett annat tips är att lägga in ett gympass i veckan då du kör basövningar som knäböj, marklyft, pull-ups och bänkpress, då dessa hjälper till att få mer synliga muskler.