Därför blir du inte starkare - trots att du tränar hårt
Du lyfter vikter och tränar flitigt på gymmet.
Men trots det blir du inte starkare.
Se upp! Du kan göra något av följande misstag.
Att styrketräna har många hälsofördelar. Du bygger muskler och blir starkare, tränar upp balansen, får bättre blodtryck och minskar risken för ryggont. Dessutom finns det undersökningar som pekar på att minnet blir bättre av att lyfta tyngder.
Visst känns det lockande att börja träna? Men innan du börjar finns det några vanliga misstag du bör vara uppmärksam på - de kan nämligen sätta käppar i hjulet för ditt muskelbyggande.
1. Du äter för lite
En vanlig anledning till att träningen inte ger önskar resultat är att du tänker fel kring kosten. Många får i sig för lite, antingen för att de äter lika mycket som innan de började träna eller för att de tror att de måste skära ner på maten. Tvärtom behöver din kropp mer energi om du tränar. Du måste inte ändra din kosthållning såvida du inte tränar på elitnivå, men ett litet mellanmål i form av en banan eller ett ägg är en bra boost innan passet.
KOM IGÅNG NU. Träna med Swiftr på 200 gym och studios, just nu för 249 kronor i månaden. (ANNONS)
2. Du har inte tålamodet
Sluta analysera din spegelbild: Du kommer inte att få en ny, starkare kropp över natten. Försök se på din träning som ett långsiktigt projekt i stället för ett sätt att förändra din kropps yttre. Hälsoliv har tidigare pratat med hälsoforskaren Magnus Lindwall om träning och självkänsla. Han uppmuntrar till att försöka hitta en inre motivation till att träna, som inte bara hänger på utseendet:
– Om du bara tränar för att få en smal kropp, för att någon annan säger åt dig eller för att dämpa skuld och skam så kommer det inte att hålla i längden, sa han då.
LÄS OCKSÅ: Stor guide till styrketräning: Allt du behöver veta
3. Du planerar inte din träning



Det finns en vits med att träna när andan faller på - det känns roligt och spontant. Men om du vill se tydliga resultat behöver du strukturera upp din träning. Lägg upp ett träningsschema med delmål för att kunna mäta dina resultat. Om det känns svårt att göra själv kan du ta hjälp av en PT eller en träningsnördig vän.
4. Du tränar för hårt
Träna för hårt? Är det möjligt? Japp. Om du kör på skoningslöst utan att lyssna på kroppen äventyrar du både hälsan och dina resultat. Om kroppen inte får en chans till återhämtningen kommer du inte utvecklas. I stället för att bli starkare kommer du prestera sämre.