Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>TRÄNING>Styrketräning>Axelövningar

Publicerad 27 apr 2016 13:14

Axelövningar - så fixar du starka axlar

<span>Genom att träna axlarna får du ofta med armar, nacke och muskler runt skulderbladen på köpet.<br></span>

Genom att träna axlarna får du ofta med armar, nacke och muskler runt skulderbladen på köpet.

1/2

Foto: ISTOCK

Kristjan Oddsson

Kristjan Oddsson

2/2

Foto: Privat / PRIVAT

AXELÖVNINGAR. Starka axlar är inte bara visuellt tilltalande för många, det är också oerhört viktigt för att klara av vardagen.

Här får du tips på övningar och hur du ska tänka.

Axelträning stärker inte bara axlarna utan tränar även armar, nacke och muskler runt skulderblad - delar av kroppen som många lätt får smärtproblematik med.

– Lite förenklat sagt så brukar man få lite trötthet och belastningssmärta i de muskler man är svag i, säger Kristjan Oddsson legitimerad naprapat som bland annat undervisar i styrketräning vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH).

Vanliga fel

Ett fel många gör är att de bara tränar axlarnas framsida, alltså de muskler du ser i spegeln. Enligt Kristjan beror detta på att vi både på gymmet och i vardagen prioriterar att med armarna lyfta och/eller trycka framåt.

– Axlarnas baksida som drar armarna bakåt blir därför generellt lite svagare och detta är något man måste komma ihåg att träna. Sträva efter att träna både fram-, ut- och baksida av axlarna. Balans och symmetri är A och O, säger han.

Bra övningar för att träna axlar

Hantellyft åt sidan är en bra övning som tränar axlarnas fram- och utsida, men för att få med även baksidan bör du också göra dragövningar. Olika typer av rodd, i en styrkeroddmaskin eller hantel- eller skivstångsrodd, är exempelvis bra.

En annan bra övning som tränar axlarna är stående press framför huvudet, så kallad militärpress. Så länge du inte lastar på för tungt och ser till att du har rätt teknik är det en säker övning. Tänk på att ha lätt böjda knän när du gör övningen för att säkra svanken och ha inte så tunga vikter så att du måste ta sats för att få upp vikten.

AXELÖVNINGAR - PT:N VISAR

Här visar pt:n Sally Swamy några grymma axelövningar och guidar dig till rätt teknik. Klicka på länken eller bilden för en kort instruktionsvideo med tillhörande bilder och utförlig steg-för-steg-text.

Bänkpress - så får du perfekt teknik

Militärpress - så får du perfekt teknik

Armhävningar - så får du perfekt teknik

Relaterat