Erika Kits Gölevik visar hur du kan variera den klassiska plankan

7 sätt att variera den klassiska plankan

Plankan är en klassisk övning som tränar både mage och rygg. Men det kan vara otroligt tråkigt att bara balansera på samma ställe i en minut.

Kroppen behöver dessutom variation. Här visar Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik 7 sätt att variera den ökända övningen.

Spana in videon ovan för att se alla övningar!

Vad är plankan bra för?

Vill du öka bålstabiliteten i kroppen är plankan en bra övning. Den tränar både mage, rygg, men bjuder även in ben och axlar i leken. I sin originalutformning är det en statisk övning vilket inte passar alla, därför kan det vara en god idé att variera för att kroppen ska utvecklas och utmanas.

Nedan visar pt:n Erika Kits Gölevik fyra enkla sätt att variera övningen. Spana in videon ovan för att se alla sju!

SÅ VARIERAR DU PLANKAN

1. Benlyft

Så gör du: Lyft ett ben i taget utan att tappa grundpositionen. Utmana dig sedan genom att dra benet ut åt sidan

Tips: Rör på armar och ben i plankan så att du lär kroppen att vara bålstark även i rörelse

LÄS OCKSÅ: Plankan - så får du perfekt teknik 

2. Armvandring

Gör så här: Börja med armarna i utsträckt position. Därefter går du ner på armbågarna, en i taget och sedan upp igen. Upprepa proceduren. Extra boost för axlarna och rejäl utmaning för coren. Försök hålla höfterna så still som det bara går.

LÄS OCKSÅ: Stor guide till styrketräning! 

3. Dynamisk sidoplanka

Gör så här: Börja med två sträckta armar i marken. Vrid dig därefter åt höger och sträck ut höger arm rakt upp i luften. Återgå till originalposition och upprepa åt vänster.

LÄS OCKSÅ: Grymma övningar som ger dig en stark rygg 

4. Knäuppdrag

Gör så här: Dra ena knät hela vägen upp till armbågen. Behåll grundpositionen. Jobba gärna med diagonala knäuppdrag för extra utmaning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!