Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Sugen på styrketräning? Då bör du veta det här - INNAN du sätter igång.
Sugen på styrketräning? Då bör du veta det här - INNAN du sätter igång.
Sugen på styrketräning? Då bör du veta det här - INNAN du sätter igång.
Det viktigaste rådet? Ge inte upp!
Det viktigaste rådet? Ge inte upp!
Det viktigaste rådet? Ge inte upp!
1 AV 2
Sugen på styrketräning? Då bör du veta det här - INNAN du sätter igång.
Foto: iStock
2 AV 2
Det viktigaste rådet? Ge inte upp!
Foto: iStock

6 saker du bör veta när du börjar styrketräna

Du har äntligen kommit över din ångest och satt din fot bland gymmets fria vikter för att styrketräna.

Så, vad nu?

För att få ut max och faktiskt göra det till en vana, utan att tappa motivation, är det några saker du bör veta innan du drar igång.

Styrketräning är fantastiskt på många sätt och har fått ett stort uppsving bland både kvinnor och män.

Det är den absolut bästa träningsformen för att gå ner i vikt och leder både till en starkare kropp och en ökad fettförbränning.

Men det kan vara läskigt om du aldrig har provat förut.

Inspirerade av Womens Health har vi samlat några punkter som du bör veta innan du drar igång.

Och kom ihåg: Har du svårt att lyckas på egen hand, ta hjälp av en PT. Det behöver inte vara så dyrt, vissa gym erbjuder till och med gratistillfällen.

Det kan räcka med några enstaka träningspass för att få tillräckligt med tips, inspiration och motivation.

1. Ge inte upp under de första veckorna

Styrketräning tär på krafterna. Du kommer uppleva trötthet, träningsvärk och tvivel på att du någonsin kommer ta dig igenom veckan. Men kom ihåg att det drabbar ALLA. Ge inte upp. Åtminstone inte de första veckorna. Du kommer snart märka resultat. Även om det inte syns utanpå så kan du känna dig starkare redan pass nummer två. När du blir mer självsäker kommer träningsformen också kännas mer naturlig.

LÄS MER: Stretcha ryggen – expertens 3 effektiva övningar

2. Mät inte framgång i träningsvärk

Exakt vad som händer i kroppen när vi får träningsvärk är inte helt klarlagt. Många tänker att ju mer träningsvärk, desto mer har vi tagit i, men så är det inte. Det kan vara högst individuellt och behöver inte ha att göra med hur hårt du tränat. För mycket träningsvärk kan dessutom hindra dig från att orka träna ett till pass i veckan så använd det inte som en måttstock. Ditt mål är att bygga en stark kropp på lång sikt.

3. Det går inte att träna bort en dålig diet

Om du vill gå ner i vikt så är träningen bara en liten del i paketet. För att få maximal utdelning gäller det även att äta rätt. En person som motionerar måttligt men äter rätt har ofta en bättre kropp än personer som lyfter vikter hela dagarna samtidigt som de äter skräpmat. En kombination av motion och bra kosthållning är absolut bäst både för kropp och själ.

4. Stressa inte

När du lyfter vikter finns alltid risk för skador - om du gör fel eller lyfter för tungt. Rätt teknik är därför superviktigt. Det sämsta du kan göra, särskilt om du är nybörjare, är att stressa dig igenom dina övningar. Lär dig rätt teknik från början och håll dig till basövningar innan du fått in rutinen. Låt det gå långsamt till du hittar självförtroendet. Du får en stabil grund att stå på och kan bli mer avancerad med tiden.

Kvalitet övertrumfar ALLTID kvantitet.

5. Hatar du en övning? Byt

Allt är inte för alla. Hatar du en övning? Byt och testa en ny. Det finns ett närmast oändligt antal därute. Till slut kommer du hitta någon eller några som passar som handen i handsken. Och när något blir kul är det också troligare att det blir av. 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Allt du behöver veta om styrketräning

6. Glöm inte vilodagar

Du behöver inte träna varje dag för att nå resultat. Vilodagar mellan passen är minst lika viktiga för att din kropp ska kunna ta tillvara på din prestation. Särskilt när det kommer till styrketräning. Tränaren Maurice D. Williams berättar för Womens Health att du borde vila 48 timmar mellan dina styrkepass. Han rekommenderar två till tre styrkepass i veckan varvat med konditionsträning tre till fem dagar i veckan.