Foto: Shutterstock

Studie: Träning kan hjälpa mot mensvärk

Att köra ett gympass är kanske det sista du vill när du har mensvärk.

Men en ny studie visar att det kanske är precis det du behöver.

Genom att anpassa träningen efter din menscykel kan du också maxa fördelarna.

När mensvärken strålar ända ut i benen är det väldigt lockande att ligga i soffan under en filt och sträckkolla favoritserien på Netflix. Men, i en ny studie har man kommit fram till att träning kan minska mensvärken.

I studien från St Mary’s University, tillsammans med idrottsnätverket Strava och mensappen FitrWoman, deltog fler än 14 000 kvinnor, och 78 procent uppgav att träning minskade symtom som kopplas till mensvärk, skriver Huffington Post. De vanligaste mensvärksymtomen kvinnorna rapporterade var magkramper, smärta i brösten, humörsvängningar, yrsel och cravings.

En av tre kvinnor rapporterade att de missat jobb på grund av mens. Men, de kvinnor som mötte World Health Organisations riktlinjer för fysisk aktivitet – 150 minuter måttlig till intensiv uthållighetsträning i veckan – samt åt minst fem portioner frukt och grönsaker per dag var mindre troliga att missa en jobbdag på grund av mensvärk.

LÄS MER: Träna hemma! Enkelt träningsprogram för 4 veckor 

Ändra träning under mens

Även om majoriteten av de kvinnor som deltog i studien uppgav att träning minskade mensvärkssymtom, så svarade 69 procent att de var tvungna att ändra sin träningsrutin under mensen. 88 procent uppgav även att deras träningsförmåga försämrades någon gång under mensen.

Nästan tre fjärdedelar, 72 procent, av kvinnorna rapporterade att de inte fått någon undervisning gällande träning och deras menscykel.

Dr. Georgie Bruinvels från St Mary’s University hoppas att studien ska starta en konversation om träning och mens, och uppmuntrar kvinnor att dela med sig av sina erfarenheter så man kan hitta lösningar på eventuella hinder.

– Vi ville starta en konversation om träning, menscykeln och andra livsstilsfaktorer för att stärka alla kvinnor att jobba med sina kroppar, inte emot den. Vi vill att kvinnor känner sig bekväma i att diskutera något som är väldigt normalt och naturligt, säger Dr. Bruinvels till Huffington Post.

LÄS MER: Svårt att hitta lusten? Så bra är träning för sexlivet

Träna efter din menscykel

Menscykeln kan i stort delas in i två faser; follikulärfasen och lutealfasen. Follikulärfasen är den första fasen av cykeln, som startar på mensens första dag och avslutas vid ägglossning. Lutealfasen är fasen efter ägglossning och innan menstruation.

Under follikulärfasen ökar östrogennivåerna, och under lutealfasen ökar progesteronnivåerna. Båda hormonnivåerna sänks under de första dagarna på mensen, vilket kan göra att man känner sig lite låg och trött (aka vill bara ligga i soffan-minifasen).

Styrketräning under follikulärfasen sägs ha en större effekt på muskelstyrkan, och det kan även vara smart att satsa på träning där du maxar din ansträngning, skriver Coconuts and kettlebells. Under lutealfasen kan ligamenten i kroppen bli mer elastiska, så passa på att lägga tid på stretchning. Det är även en bra period att ägna sig åt uthållighetsträning, som spinning, löpning och cirkelträning. Under sista veckan av lutealfasen kan lättare aktiviteter som simning och yoga passa bra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!