Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
01:27Premium
1 AV 2
Kändis-PT:ns bästa tips som faktiskt funkar för dig som är nybörjare
2 AV 2
Foto: Shuttestock

Studie: Tio minuters extra träning kan förlänga livet

Ju äldre vi blir desto viktigare är det att vi rör på oss.

Att hitta tid, ork och motivation är emellertid lättare sagt än gjort i en stressig vardag.

Nu menar forskare att så lite som 10 minuters extra träning per dag kan göra stor skillnad för hur länge vi lever.

”Lite är bättre än inget” är ett mantra som skulle kunna rädda hundratusentals människoliv varje år. Det menar en ny stor studie publicerad i tidsskriften JAMA Internal Medicine.

Den som lägger till 10 minuters fysisk aktivitet av måttlig till hög intensitet varje dag kan också öka sina chanser för att leva längre.

– Om din promenad är rask så räknas den, säger studieförfattaren Pedro Saint-Maurice till sajten Webmd.

Dödsfall kan förebyggas

Forskarna använde sig av data från den ständigt pågående undersökningen ”National Health and Nutrition Examination Survey” där deltagare bland annat får frågor om sin aktivitetsnivå. Vissa får också tillgång till ett aktivitetsarmband under en begränsad period.

För den nya studien tittade forskarna specifikt på 4 840 deltagare, i åldrarna 40 till 85 år, som anslutit till studien mellan åren 2003 och 2006. 

Enligt New York Times grupperade forskarna deltagare efter mängden daglig fysiska aktivitet. Varje grupp jämfördes också med det nationella dödsregistret.

Med hjälp av olika statistiska verktyg uppskattar forskarna att över 110 000 förtida dödsfall skulle kunna förebyggas varje år om vi bara rörde på oss tio minuter extra per dag. Siffran är förstås bara en uppskattning och eftersom det handlar om en observationsstudie går det inte att fastslå ett hundraprocentigt samband.

Ju mer träning desto bättre

Genom att öka träningsmängden till 20 respektive 30 minuter sjönk riskerna för en för tidig död ännu mer.

– Vi vet att träning är bra för oss. Den här studien ger ytterligare bevis för fördelarna på befolkningsnivå, säger Pedro Saint-Maurice till CNN.

Det gäller alltså även om vi inte når upp till de riktlinjer som både WHO och Folkhälsomyndigheten rekommenderar: 150-300 minuters fysisk aktivitet av måttlig intensitet eller 75-150 av hög intensitet.

Små förändringar i vardagen, som att ta trapporna i stället för hissen, kan göra stor skillnad i långa loppet.Små förändringar i vardagen, som att ta trapporna i stället för hissen, kan göra stor skillnad i långa loppet.Små förändringar i vardagen, som att ta trapporna i stället för hissen, kan göra stor skillnad i långa loppet.
Små förändringar i vardagen, som att ta trapporna i stället för hissen, kan göra stor skillnad i långa loppet. Foto: Shutterstock

Börja i liten skala

– Folk blir så fokuserade på att de behöver 30 minuters rörelse varje dag och om de inte får ihop det av någon anledning så slutar det med att de inte gör någonting, säger Dana Ryan, som doktorerat inom fysisk aktivitet, näringslära och wellness, till sajten Healthline.

Om du lever ett väldigt stillasittande liv är Ryans råd att börja i liten skala och försöka hitta aktiviteter som passar ditt schema.

– Små förändringar kan göra stor skillnad, så stressa inte och försöka inte förändra alla dina vanor på en och samma gång.

Vardagsmotion kan ha stor effekt, som att ta trapporna i stället för hissen, promenera på lunchen eller ta små träningspauser under arbetsdagen.